Anmeldelse: Tom Egeland - «Falken»

Dropper Bibelen til fordel for terror-thriller i real time

Det virker som om Egeland har hatt godt av å lage en ren spenningsroman igjen, uten å være bundet av sine bibelsprengte kunnskaper.

SNUR PÅ FLISA: Tom Egeland lar Bjørn Beltø få en pause og vender tilbake til thrillerbransjen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SNUR PÅ FLISA: Tom Egeland lar Bjørn Beltø få en pause og vender tilbake til thrillerbransjen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er det noen som husker hva Tom Egeland drev med før han oppfant albino-helten og super-arkeologen Bjørn Beltø? Riktig, han skrev rene actionfortellinger. Uten henvisninger til Bibelen eller andre skrifter fra oldtiden, ekte og oppdiktede.

Flere av disse handlet om TV-reporteren Kristin Bye, blant dem «Ulvenatten» (2005), som også ble kinofilm og TV-serie. Nå vender Bye tilbake, i thrilleren «Falken», der den trauste Oslo-trikken blir forvandlet til en livsfarlig, internasjonal arena.

Briskeby blues

Ikke siden Torbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» har skurker stjålet en trikk i en norsk roman. Og vi må tilbake til Jan Erik Volds dikt «Bo på Briskeby Blues» for å finne et verk der trikken er så sterkt til stede i et litterært verk.

Her går seks skumle, mørke og ubarberte menn væpnet med skytevåpen og bomber om bord på trikken nettopp på Briskeby holdeplass. Når den ankommer Nationaltheatret, slår de til. Skudd går i taket, føreren og de fleste passasjerene blir beordret ut.

En jente i tiårsalderen på vei til fiolinøvelse blir bortført av en SUV. Hennes ledsager blir skadd. En mann som setter seg til motverge blir drept, og ti gisler blir bundet fast til setene foran i trikken. En ny fører blir satt i førersetet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer