Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dropper enda en film om Nord-Korea

Hollywood gir etter for cyber-terroristene.

GLEM DET! Steve Carell skulle spille hovedrollen i en film basert på tegneserieromanen «Pyongyang - a Journey in North Korea». Nå er filmprosjektet skrinlagt på grunn av frykt for nordkoreanske hackere. Foto: Scanpix
GLEM DET! Steve Carell skulle spille hovedrollen i en film basert på tegneserieromanen «Pyongyang - a Journey in North Korea». Nå er filmprosjektet skrinlagt på grunn av frykt for nordkoreanske hackere. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I går ble det kjent at filmselskapet Sony først droppet New York-premieren, deretter hele lanseringa av Seth Rogen- og James Franco-komedien «The Interview», som handler om CIA-agenter som tar livet av Kim Jong-un.

Bakgrunnen var trusler fra hackerne som de siste dagene har brutt seg inn i Sonys datasystemer og gjort enorm skade ved å lekke private opplysninger om de ansatte, sjefenes pinlige eposter, og store mengder upublisert materiale - deriblant hele manuset til den kommende James Bond-filmen.

Nå skriver Deadline at nok en film om Nord-Korea blir ofret i frykt for hva hackerne kan finne på. Det er Steve Carells planlagte thriller «Pyongyang», som skulle startet innspillinga i mars, som legges i skuffen på ubestemt tid.

Trist Filmen skulle distribueres av Fox, regisseres av Gore Verbinski og baseres på en tegneserie av Guy Delisle om vestlige besøkende som anklages for spionasje i den nordkoreanske hovedstaden.

Regissøren påpeker i en uttalelse til Deadline ironien i at «frykt nå eliminerer muligheten til å fortelle historier om å overvinne frykt».

- Det er en trist dag for det kreative uttrykket, tvitret hovedrolleinnehaver Carell som respons til avgjørelsen.

Samtidig har Reuters kilder som hevder amerikansk etterretning nå har fastslått det mange har mistenkt: At det er nordkoreanske hackere som står bak angrepene på Sony. En offisiell erklæring fra amerikanske myndigheter kan ventes snarlig, ifølge nyhetsbyrået.

Den isolerte kommuniststaten har selv nektet for å ha noe med hackingen å gjøre.

Færre romantiske komedier Det var hackernes trusler om 11. september-aktige aksjoner mot kinoer som viser «The Interview», som til slutt fikk Sony til å skrinlegge den ferdigstilte filmen. Det på tross av at det ikke forelå noen troverdige bevis for at en terroraksjon var på gang.

En rekke profiler i amerikansk underholdningsindustri har fordømt avgjørelsen.

«Er dette alt som kreves - en anonym trussel og tallene 911 - for å kaste ytringsfriheten på båten?», tvitrer programleder Bill Maher.

«All vitsing til side: Vi ga akkurat sensuren et komfortabelt bein innafor dørstokken, og det kommer ikke til å bli bedre fra nå av», tvitrer komikeren Patton Oswalt.

«Wow. Alle føyde seg. Hackerne vant. En enestående og fullstendig seier for dem. Wow», tvitrer skuespiller Rob Lowe.

«Sony slår tilbake ved å trekke The Interview, og beviser for hackerne at hacking og trusler fungerer. Det kan være en tabbe», skriver forfatter Neil Gaiman.

«Kjære hackere, nå som dere styrer Hollywood: Kan dere sørge for litt færre romantiske komedier, færre filmer av Michael Bay og ingen flere Transformers-oppfølgere», tvitrer filmskaper Michael Moore.