Dropper Gyldendal

142 bokhandlere i den kjedeløse sammenslutningen Frie Bokhandlere sier opp avtalen med børsnoterte Gyldendal Forlag. Årsaken er at de mener de ikke får nok igjen for å selge Gyldendals bøker.

Mandag skrev Dagbladet om de skjønnlitterære forfatterne i Gyldendal, som stadig blir eldre, og om bestselgere som uteblir. Yngre forfattere som Ari Behn og Marion Hagen gikk ut i Dagbladet og sa at forlaget virker «gammeldags» og «ufriskt».

Nå er det mer trøbbel for Gyldendal:

142 bokhandlere sier nå opp avtalen med forlaget.

Siden mandag har kursen på Gyldendal-aksjer falt fra 400 til 375 kroner per aksje.

- Avtalen vi hadde med Gyldendal var ikke et resultat av forhandlinger, men bar preg av å være et diktat, sier Hans Petter Foss, leder av Frie Bokhandlere.

- For opptatt av penger

- Gyldendal er blitt altfor opptatt av penger ved å være på børs. Det er den største feilen de kan gjøre, de glemmer hva de egentlig skal drive med - nemlig kulturformidling, sier Hans Petter Foss.

Etter at den nye bokbransjeavtalen trådte i kraft 1. april i fjor, måtte Frie Bokhandlere reforhandle avtalen med Gyldendal. Frie Bokhandlere består av bokhandlere som ikke tilhører noen bokhandelkjeder, og mange av dem er mindre bokhandlere som ligger i distriktene. I den nye avtalen får disse bokhandlerne mindre for hver Gyldendal-bok de selger enn det de fikk i den gamle avtalen.

Før fikk Frie Bokhandlere 42,3 prosent av bruttoomsetningen per Gyldendal-bok, nå får de 37,7 prosent, ifølge Foss.

Han mener at dette går utover kulturtilbudet, særlig på mindre steder.

- Vi gikk riktignok med på avtalen da den ble reforhandlet, men i etterkant ser vi at dette ikke går lenger. Dette er kjedelig, men det har vært vanskelig å diskutere med Gyldendal, sier Hans Petter Foss.

- Leit, men ikke dramatisk

Resultatet av avtalebruddet blir at abonnementsavtalene sies opp med Gyldendal. Det gjelder også andre Gyldendal-eide forlag, som Tiden og Kolon.

- Det er leit at de sier opp avtalen, med det er ingen stor dramatikk i dette. At noen vil ha bedre betingelser enn andre er forståelig. Store bokhandlere kan jo også mene at de har fått for dårlige betingelser i forhold til de små, og i forhold til den gamle bokbransjeavtalen, sier salgsdirektør i Gyldendal Aagot Skjeldal.

Gyldendal kjøpte seg i fjor inn i landets største bokhandelkjede Libris for over 180 millioner kroner.

- Prøver dere å konkurrere ut små bokhandlere som dere selv ikke eier?

- Det synes jeg er en søkt problemstilling, sier Aagot Skjeldal.

espen.harpestad.mikalsen@dagbladet.

FARVEL: - Gyldendal er blitt altfor opptatt av penger ved å være på børs, mener Hans Petter Foss.