Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dropper ikke utenlandske artister

Flere ønsker at norske radiokanaler bare skal spille norsk musikk framover for å støtte artistene. NRK og P4 sier nei.

FORTSETTER SOM VANLIG: Verken NRK eller P4 sine radiokanaler kommer til å kun spille norsk musikk framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FORTSETTER SOM VANLIG: Verken NRK eller P4 sine radiokanaler kommer til å kun spille norsk musikk framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Torsdag ble det kjent at regjeringen forbyr alle kulturarrangementer inntil videre, på grunn av faren for coronasmitte. Arrangører og arenaer står overfor store tap, og utallige kulturarbeidere står uten inntekt - deriblant alle frilansende musikere.

Flere foreslår på sosiale medier at norske radiokanaler bare skal spille norsk musikk framover, for å støtte artistene. Henning Kvitnes er en av dem.

- Jeg oppfordrer NRK, P4 m. alle, om bare å spille norsk musikk framover. Tenker ikke på meg - jeg klarer meg - men spill alle de mer ukjente som sjelden får en plass, skriver artisten i et Facebook-innlegg fredag.

Lørdag gikk lokalradioen for Selbu, Tydal, Røros og Holtålen i Trøndelag, Nea Radio, ut med at de framover bare vil spille trøndersk og annen norsk musikk.

- Nea Radio betaler årlig rundt 700.000 kroner i musikkvederlag til Tono og Gramo. Nå håper vi at mest mulig av dette skal gå til våre egne som er i en tung og vanskelig tid, sier daglig leder Stian Elverum på lokalradioens nettside.

Strider mot prinsippene

Verken NRK Radio eller P4 har foreløpig planer om å følge etter den trønderske lokalradioen. Begge begrunner valget med at de ønsker at musikkutvalget skal være redaksjonelt styrt.

- Vi i P4 har stor forståelse for at norske artister, i likhet med mange andre, er i en vanskelig situasjon, skriver Anders Opsahl, programredaktør i P4 til Dagbladet i en e-post.

Han presiserer videre at alt innhold på deres kanaler skjer ut ifra uavhengige redaksjonelle valg, også musikken. Dette er prinsipper de ønsker å holde fast ved.

- Slik vi ser det ville det å spille utelukkende norsk musikk med en begrunnelse om å økonomisk støtte norske artister, ikke være i tråd med disse prinsippene eller vårt oppdrag som et uavhengig mediehus, skriver han.

Over 50 prosent norsk

Opsahl legger også til at P4 sine kanaler til vanlig spiller 35 prosent norsk musikk. NRK ligger på over 50 prosent, ifølge medieredaktør Øyvind Lund.

- Vi er klar over engasjementet rundt dette, men primært ønsker vi at musikkvalgene våre er redaksjonelt styrt. Det kan godt være gode grunner for å spille norsk musikk. Vi hadde allerede planlagt å bare spille norsk musikk i uke 13, som skulle være uka for Spellemann, og det gjelder fortsatt, sier han til Dagbladet.

Daglig leder i Nea Radio, Stian Elverum er uenige i radiokanalene sin avgjørelse.

- Jeg tenker at dette også er et redaksjonelt valg. Det er bedre å bruke norsk musikk i denne perioden og sikre at våre artister får penger. Vi skal tidsnok komme tilbake til å støtte de utenlandske artistene.

- Dekker ikke tapet

Joël Louis Schwalenstöcker er styreleder i NEMAA, en organisasjon for artistmanagere og bookingagenter i Norge.

Blant medlemmene er noen av Norges største artister, deriblant Gabrielle, Karpe, Cezinando og Highasakite.

Selv om Schwalenstöcker mener det å bare spille norsk musikk hadde vært en hyggelig gest av NRK og P4, tror han ikke dekker det store tapet.

- På to måneder vil vi ha et verditap på over 200 millioner, strekker vi det over sommeren vil det bli fem ganger så høyt, sier han til Dagbladet.

Han synes det er bra om klientene får mulighet til ekstrainntekt andre steder, for eksempel av å bli spilt på radio, eller av å livestreame konserter på Facebook.

- Likevel er det ikke der slaget står. Den store potten som går tapt klarer man ikke å kompensere for, annet enn gjennom en krisepakke fra regjeringen, sier han.

FORTVILER: - Alt stopper opp, jeg blir litt passiv av å bare sitte og se på, sier artisten Tommy Fredvang om corona-situasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTVILER: - Alt stopper opp, jeg blir litt passiv av å bare sitte og se på, sier artisten Tommy Fredvang om corona-situasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kniven på strupen

Tommy Fredvang er en av dem som nå risikerer å miste årsinntekten sin på grunn av avlysningene. Den hviler nemlig stort sett på konserter og spillejobber gjennom de tre sommermånedene.

- Man lever med kniven på strupen nå. Dette rammer alle, ikke bare oss som jobber med kultur, sier han til Dagbladet.

Samtidig som han synes det ser mørkt ut nå, synes han det er fint å se alle som ønsker å hjelpe.

- Det er fantastisk at lokalradioer går i front, sier han.

Samtidig er han verken for eller imot valgene NRK eller P4 tar. Det samme sier Schwalenstöcker.

- Dette er selvfølgelig ikke radiokanalenes ansvar, sier han.

Hele Norges coronakart