Dropper Oscar-utdeling som protest

Hollywood-stjernen Will Smith dropper årets Oscar-utdeling i protest mot USAs krig mot Irak.

LOS ANGELES (Dagbladet):

Og i takt med de økte sikkerhetstiltakene vurderer Oscar-arrangørene om utdelingen skal utsettes.

- Noen ganger tar magefølelsen avgjørelsen for deg. Will Smith har ingen spesiell agenda. Han føler kort og godt at det ikke er passende for ham være med på Oscar-utdelingen ut ifra hva som nå skjer i verden, sier Smiths talsperson Stan Rosenfield.

Boikotter Oscar

Usikkerheten rundt søndagens 75. Oscar-utdeling er stor. Utdelingen vil være et attraktivt mål for terrorister, men det er, i alle fall foreløpig, ikke terrortrusselen som får Hollywood-profiler til å vurdere sin deltakelse. Det viktigste for stjernene er at søndagens Oscar-utdeling blir gjennomført på en respektabel, nedtonet og verdig måte, tilpasset dagens dramatiske verdenssituasjon.

Regissøren for «Mannen uten minne», finnen Aki Kaurismäki, er imidlertid svært tydelig i sitt språk: - Vi lever ikke i det mest glamorøse øyeblikket i menneskehetens historie. Derfor kan verken jeg eller andre fra Sputnik Ltd. delta i Oscar-gallaen samtidig som den amerikanske regjeringen forbereder forbrytelser mot menneskeheten med skamløse økonomiske interesser som formål, skriver Kaurismäki i et brev til Oscar-akademiet. Regissøren bak årets nordiske bidrag i kategorien Beste fremmedspråklige film boikotter derfor arrangementet.

Stille protest

Selv om Oscar-arrangørene nå forsøker desperat å få skuespillere og andre gjester til ikke å avlyse sin deltakelse, er sannsynligheten stor for at flere vil følge Smith og Kaurismäkis eksempel. «Ringenes herre»-regissør Peter Jackson har sagt at han vil konsentrere seg om å avslutte trilogien i New Zealand, mens Cate Blanchett har vurdert å trekke seg. Blanchett bekreftet i går kveld at hun likevel vil være til stede.

Meg Ryan og Kate Hudson, Oscar-favorittene Daniel Day-Lewis og Nicole Kidman skal også vurdere sin tilstedeværelse. Diskusjonen om hva som vil være respektabelt og passende i dagens krigssituasjon, går høylytt i filmbyen.

Mest trolig vil stjerner som er imot Bushs krig mot Irak, ha en stille markering. Dustin Hoffman, Jim Carrey, Michael Moore, Ben Affleck, Julianne Moore, Kirsten Dunst og Salma Hayek vil alle ha på seg pins som viser at de er imot krigen, og motedesignerne arbeider på spreng med sine kreasjoner under vignetten «Love, Peace and Hope».

Oscar-produsenten Gil Cates er forberedt på å gjøre store endringer i planene for å tilpasse den 75. utdelingen av Oscar til dagens situasjon.

Avlyst motevisning

Motevisningen på det røde teppet foran Kodak Theatre i Hollywood er i praksis avlyst. Flere kjente designere, som Giorgio Armani, Donatella Versace og Beirut-baserte Elie Saab, som sto bak Halle Berrys kjole i fjor, har kansellert sin tur til Los Angeles.

Pressen vil ikke ha anledning til å stille spørsmål til skuespillerne når de ankommer utdelingen, og ingen vil posere med designerklær og glitrende diamanter i millionerdollarklassen foran fotografene. Det er ventet at skuespillerne kler seg forholdsvis nøytralt.

For fjernsynsseerne vil intervjuene før utdelingen bli erstattet med historiske klipp fra Oscar-showets begivenhetsrike historie.

Aldri før utsatt

Oscar-utdelingen har aldri før blitt utsatt på grunn av krig. Utdelingen ble imidlertid forskjøvet på i 1938 på grunn av flom i Los Angeles. I 1968 ble utdelingen utsatt på grunn av Martin Luther King jr.s begravelse, og det samme skjedde da daværende president Ronald Reagan ble forsøkt myrdet i 1980. I 1942, en drøy måned etter USAs inntog i andre verdenskrig etter Pearl Harbor, gikk seremonien som planlagt, men kraftig nedtonet.

DROPPER OSCAR: Will Smith er uenig med Bush.