Dropper piratsikring på «Prince of Persia»

Vil se om piratene snakker sant.

(Dagbladet.no): I år har det vært mye diskusjon rundt bruk av piratsikringsprogrammer på pc-spill, noe som toppet seg da EA-spillet «Spore» ble utgitt i høst.

Nå har spillselskapet Ubisoft bestemt seg for å gi ut pc-versjonen av «Prince of Persia» uten noe form for kopisikring, melder blant andre Shacknews.

Snakker de sant?
Ubisoft gjør dette for å teste om piratnedlasterne snakker sant når de sier at offensive DRM-løsninger fører til nedlasting.

- Mange folk har klaget over at DRM tvinger dem til å piratkopiere spill, men siden «Prince of Persia» ikke har noe DRM får vi nå se hvor sant folk snakker. Ikke veldig, innbiller jeg meg, skriver Ubisoft-representant Chris «UbiRazz» Easton i en post på Ubisofts forum.

Easten skriver i en annen post at dette kun gjelder butikkversjonen av spillet, og ikke den digitale versjonen du kan kjøpe via nettet.

- Skaper problemer
Digital Rights Management (DRM)-programmet SecuROM satte blant annet et tak på hvor mange ganger spillet kunne installeres, og skapte potensielt andre problemer for pc-brukere som allerede hadde kjøpt spillet.

Mange av de som lastet ned skyldte på nettopp SecuROM. Selv om man vanskelig kan bevise en årsakssammenheng mellom DRM-løsningen og antallet piratnedlastinger av spillet, er det klart at systemet ikke virket optimalt - «Spore» skulle vise seg å bli årets mest nedlatede spill.

Holdningene til DRM er lett å finne også i kommentarene som er skrevet under Dagbladet.nos tidligere artikler om problemstillingen.

- Sorry EA, jeg har råd til å kjøpe «Spore», og jeg synes spillet ser skikkelig spennende ut. Men jeg vil heller vente til noen klarer å skaffe meg en stabil crack, enn å installere det svineriet av en DRM som følger med på lasset om jeg kjøper spillet i butikk, var kommentaren med flest stemmer i denne artikkelen.

Tidligere tabber
Ubisoft har tidligere i år fått mye kritikk på grunn av sin DRM-bruk. Pc-versjonen av «Assassin's Creed» ble kritisert for å sende informasjon tilbake til Ubisoft, samt at noen mente at kopisikringen førte til at spillet kjørte dårligere.

I juli så også selskapet seg nødt til å sende ut en såkalt «no cd»-fiks av spillet «Rainbow Six Vegas 2» - problemet var bare at fiksen var stjålet fra en illegal warez-gruppe.