Dropper sak mot Orhan Pamuk

Forfatteren hevdet Tyrkia har drept én million armenere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En tyrkisk domstol avviste fredag en sak mot en forfatter som har hevdet at Tyrkia har drept én million armenere og over 30.000 kurdere.

Seks personer, med den nasjonalistiske advokaten Kemal Kerincsiz i spissen, saksøkte forfatteren Orhan Pamuk for å ha fornærmet og fornedret Tyrkia, og for å ha kommet med falske anklager.

Pamuk har sagt til en sveitsisk avis at «30.000 kurdere og én million kurdere ble drept i dette landet, og ingen andre en jeg tør å snakke om det».

Kerincsiz har tidligere saksøkt Pamuk for de samme kommentarene, men også da ble saken avvist. EU, som Tyrkia håper å bli en del av, kom den gang med sterk kritikk av Kerincsiz sak.

Sannsynligvis ble opp i mot 1,5 millioner armenere drept av tyrkere i Det osmanske rikets dager. Drapene startet i 1915, da riket utkjempet Den første verdenskrig på tyskernes side. Armenerne har hele tiden jobbet for å få drapene definert som folkemord inetrnasjonalt.

Tyrkia på sin side har hele tiden nektet for at drapene kvalifiserer til folkemord, men har de siste årene gått med på at en god del armenere ble drept. Tyrkia mener imidlertid at dette skyldtes sivil uro og opprør fordi det Det osmanske riket gikk i oppløsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer