- Dropper visninger

PARIS (Dagbladet): Flere og flere motehus dropper de prestisjefylte og rådyre haute couture-visningene som nettopp ble avsluttet i Paris.

I 1945 var det 106 visninger. I år var det bare 12 igjen, pluss et tjuetall «off».

Nina Ricci, Cardin og Olivier Lapidus er blant de siste som har falt av lasset. Det er fordi prislappen for å arrangere én enkelt visning ifølge avisa France Soir nå er på mellom 6,5 og 32,5 millioner kroner. I tillegg kommer plaggene.

Skaper drømmer

Ifølge couture-foreningen finnes det i alt 2000 kvinner i verden som er villige til å betale 150000 kroner for én kjole fra Dior eller Yves Saint Laurent.

Dermed er det ikke for dette snevre markedet visningene holdes. De holdes for å skape en drøm, en drøm som siden kan omsettes i parfymer og biprodukter.

I 1997 utgjorde dette 43 prosent av motehusenes inntekter. Tom Ford hos Yves Saint Laurent har oppfattet poenget, og benyttet sjansen under visningene nå til å lansere husets nye parfyme «Nu» (naken).

- Ved å ha spektakulære visninger vil moteskaperne underholde, bli lagt merke til av mediene eller skape forskjell til prjt-à-porter (masseproduserte plagg). De vil først og fremst skape et image, sier Jean-Jacques Picart hos luksusselskapet LVMH som blant annet eier Dior.

Friskt og nytt

«Off»-visningene representerer en annen utvikling. Unge moteskapere som Fred Sathal, Jean-Luc Evrard, David Vincent eller brødrene Tarloyan viser plagg til en fjerdedel av prisen til offisielle haute couture-motehus. Det er et friskt pust til en bransje som ellers er på hell.

Uansett har visningene vært fantastiske, den ene mer teatralsk enn den andre, og alle med eksotiske innslag. Haute couture er show. Plaggene er så lite praktiske at de egentlig ikke kan bæres. Men sånn skal det være.

Prestisje

Noe av moroa er stedet for motevisningen. Karl Lagerfeld for Chanel hadde i år valgt en skolegård i Paris. Der måtte modellene med sine høyt forsikrede bein gå opp en lang vindeltrapp på stiletthæler. Dristig. Lagerfeld gjennomførte for øvrig hele visningen i bukser, også under brudekjolen.

Uten haute couture-visninger ville Paris miste sin prestisje.

- Paris er fortsatt drømmenes hovedstad, hevder avisa Le Figaro.

SLUTT: Det kan hende store motehus som Christian Dior og Yves Saint Laurent vil droppe å vise sommerkolleksjonene sine på dådyre haute couture-show lenger. Flere har allerede sluttet.