Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Durek Verrett

Droppet - legges ned

Cappelen Damm-bokklubben som skulle gi ut Durek Verretts «Spirit Hacking», tar kvelden. - Ikke drivverdig, sier konsernsjef.

BLEST: Energica bokklubb havnet i offentlighetens søkelys da Cappelen Damm i mai 2019 kjøpte rettighetene til Durek Verretts «Spirit Hacking» - før de stoppet utgivelsen i oktober. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
BLEST: Energica bokklubb havnet i offentlighetens søkelys da Cappelen Damm i mai 2019 kjøpte rettighetene til Durek Verretts «Spirit Hacking» - før de stoppet utgivelsen i oktober. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Etter nesten 16 år legger Cappelen Damm ned alternativ-bokklubben Energica. I Energicas katalog finner vi en rekke kontroversielle utgivelser om alternativ medisin, som «Livskraftig lever», «Medisinsk klarsynt» og «Sunn skjoldkjertel» av Anthony William - kjent i alternativ-kretser som «det medisinske mediet».

Det var bransjebladet Bok og samfunn som først omtalte saken.

På sine nettsider selger bokklubben også andre produkter, som lamper, armbånd, vannkarafler og telysholdere.

Bokklubben havnet spesielt i medienes søkelys da Cappelen Damm i mai i fjor gikk til innkjøp av rettighetene til Durek Verretts bok «Spirit Hacking», med planer om å gi den ut gjennom Energica - før de i oktober gikk til det ekstraordinære skrittet å stoppe utgivelsen.

I en pressemelding slo de fast at bokas innhold reiste «betydelige etiske spørsmål som er relevante for Cappelen Damm som utgiver».

«SJAMAN»: Durek Verrett (44) er selverklært «sjaman». Slik er metodene hans. Video: Shamandurek Vis mer

Dagbladet hadde da i flere artikler skrevet om massiv kritikk fra medisinske fagfolk mot innholdet i boka. Dagbladets anmelder Cathrine Krøger var heller ikke imponert, og trillet en ener på terningen.

Boka ble seinere gitt ut på Forlaget Lille Måne - med små justeringer i de mest kontroversielle avsnittene.

- Ikke drivverdig

Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm sier at bakgrunnen for avgjørelsen er at klubben rett og slett ikke var drivverdig lenger.

- Dette har vært en bokklubb som selv har utviklet bøkene, da det har vært et begrenset utvalg å kjøpe fra andre forlag. Salget av utgivelsene i andre kanaler enn klubben har vært så å si neglisjerbart, sier han til Dagbladet.

Medlemsmassen kunne rett og slett ikke lenger forsvare Energicas omfattende utgivelsesplan, forklarer han.

- De ga ut omtrent 20 bøker i året. Høsten 2019 besluttet vi at klubben skulle legges ned, grunnet ytterligere reduksjon i medlemsmassen.

- Var boka til Durek Verrett, og all kontroversen rundt, spikeren i kista for Energica?

- Nei, det hadde bare å gjøre med den synkende medlemsmassen. Det var ingen sammenheng der.

- Hadde dere et håp om at Verretts bok kunne redde Energica?

- Slik var det heller ikke. Det er ikke slik en bokklubb fungerer - det er et større maskineri enn ei enkeltstående bok.

Jenssen avviser også at pengene forlaget tapte på rettighetene til Verretts bok, var en medvirkende faktor.

- Det har vi ryggrad til å kunne håndtere, sier han.

Stor konkurranse

Medieforsker Tore Slaatta sier at konkurransen i forlagsbransjen er hard, både når det gjelder titler om alternativ medisin og sakprosa generelt. Han tror imidlertid ikke avviklingen av Energica har direkte sammenheng med boka til Verrett.

- Du kan ikke si at dette skjedde på grunn av Durek-boka - men kanskje gjorde den dem oppmerksomme på at det finnes omdømmekostnader knyttet til denne typen utgivelser, sier han til Dagbladet.

STOPPER BOKA: Sjaman Durek Verrets bok «Spirit Hacking», vil ikke bli utgitt på norsk likevel. Forlaget, Ccappelen Damm, stopper boka. - Riktig avgjørelse, sier kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten. Vis mer

Jenssen svarer Slaatta:

- Cappelen Damm er Norges største forlag. Vi gir ut over tusen titler årlig, og bøkene våre diskuteres eksternt og internt hele tida. Vi er til for å generere den typen diskusjon, og vi skal initiere debatter og legge premisser for diskusjoner.

Slaatta mener også at kuttet kan være et forsøk på å sikre inntjening ved å øke bestselgerfokuset.

- Antall utgivelser i Norge har gått kraftig opp i de seinere 20 åra, og det tilsier at inntjeningen per tittel går ned. Én strategi for å øke lønnsomhet er å kutte titler. Men da må man velge bort de riktige titlene.

Jenssen avviser at Cappelen Damm benytter seg av en slik strategi.

- Vi ønsker å styrke Cappelen Damms posisjon som Norges største og viktigste forlag. Derfor vil vi fortsatt satse på utvikling og formidling av kunnskap og gode historier i alle formater.

FRITTALENDE: Prinsesse Märtha Louise sin kjæreste, Durek Verrett, holder lite tilbake når han beskriver sexlivet sitt. Video: Rød Løper Vis mer

Flyttet til nettet

Energicas lave medlemsnivå trenger imidlertid ikke bety at alternativ medisin blir mindre populært. Det mener lege Wasim Zahid.

- Én tolkning er at folk er stadig mer kritiske og skeptiske, og får mindre tiltro til alternative behandlingsformer. Men det kan også hende at stadig flere finner informasjon i andre kanaler, ikke minst gjennom internett. Det vi ser her kan også være at det tradisjonelle bokmediet har tilbakegang generelt, sier han til Dagbladet.

Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

Han er ikke overbevist om at den synkende interessen for bokklubben skyldes at færre leser om, eller benytter seg av, alternativ medisin.

- Når jeg går i bokhandelen, ser jeg at slike bøker stadig er å finne i hyllene, med varierende grader av absurde påstander. Det er tydeligvis stadig et marked for dem.

Han tror den yngre generasjonen er mer skeptiske til alternativ medisin enn sine foreldre.

- De lener seg mer på rasjonalitet og det vi kaller evidensbasert medisin. Det lover godt for framtida, at vi har en oppvoksende generasjon som er mer kritiske. Aldersgruppen 50 til 70 ser tidvis ut til å være mindre kildekritiske. Men det er mitt inntrykk - og ikke evidensbasert.

- Nok tøv

Biologiprofessor Kristian Gundersen har tidligere kritisert Cappelen Damm for uttalelser på forlagets nettsider, hvor de tilsynelatende gikk god for påstander om at Anthony William kunne sette «svært presisere diagnoser» gjennom kommunikasjon med en «høyere dimensjon».

At det nå kan bli færre bokutgivelser om alternativ medisin her til lands, synes han er helt OK.

- Det er bortkastet tid og bortkastede penger, så det synes jeg er positivt. Men det er ytringsfrihet her i landet, og den må vi holde høyt, sier han til Dagbladet.

Eventuelle udokumenterte medisinske påstander må møtes i åpen debatt, mener han.

- Men det er grenser for hva man kan skrive av helsepropaganda, og ikke minst hvordan man kan markedsføre det,

Kommersialisering av alternativ medisin er et utbredt problem, mener han.

- Dette er anti-folkeopplysning. Det er positivt hvis det blir mindre av dette, så kan vi konsentrere oss om viktigere ting. Det er nok tøv i verden som det er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!