<strong>I NORGE:</strong> Oliver Stone besøker Norge for å promotere ferske «Snowden». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I NORGE: Oliver Stone besøker Norge for å promotere ferske «Snowden». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Regissørlegenden Oliver Stone (70) i Norge:

Droppet sin mors begravelse for å få ferdig «Snowden»

Knallharde tak for å fullføre innspillingen av den kontroversielle filmen ingen ville ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg hadde ikke noe valg. Vi hadde gått glipp av fire hele dager med innspilling, sier Oliver Stone (70) til Dagbladet.

Regissørveteranen er i Norge for å promotere sin nye film «Snowden», som han skrev, regisserte og spilte inn uten at et eneste amerikansk filmselskap ville ha noe med filmen å gjøre.

Til slutt ble filmen gjennomført med tyske og franske investorer, og innspillingen foregikk stort sett i Tyskland med ekstremt stramt budsjett. I løpet av innspillingen gikk Stones mor bort, og Stone så ingen annen utvei enn å bli i Tyskland for å få filmen ferdig. Fire tapte innspillingsdager hadde veltet hele produksjonen.

- Jeg tok farvel med henne før jeg dro.

- Men det må likevel ha vært en tøff avgjørelse?

- Det var ingen avgjørelse for meg, moren min tok avgjørelsen for meg. Hun var veldig syk da jeg reiste ut, men hun var veldig tydelig på at hun ville at jeg skulle lage denne filmen og ha mest mulig suksess med den.

- Hadde en anelse

Spillefilmen med Joseph Gordon-Levitt i hovedrollen forteller livshistorien til varsleren Edward Snowden, som i 2013 eksponerte masseovervåkningen de amerikanske byråene NSA og CIA drev med.

Gjennom en rekke eksplosive artikler i The Guardian og Washington Post fikk offentligheten innsikt i hvordan amerikanske agenter samlet inn enorme mengder materiale fra mobiltelefoner og internettbruk, og blant annet overvåket andre statsledere i all hemmelighet. Snowden rømte kloden rundt, og endte til slutt i Russland, der han fremdeles oppholder seg.

<strong>SNOWDEN:</strong> Joseph Gordon-Levitt spiller tittelrollen. Foto: Norsk Filmdistribusjon
SNOWDEN: Joseph Gordon-Levitt spiller tittelrollen. Foto: Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Selv sier Stone at han forventet å høre noe av det Snowden avslørte.

- Jeg tror mange forventet slikt allerede i Bush-perioden. Vi mistenkte at det var mye som foregikk, men hadde et håp om at Obama kunne skape endringer. Men under ham har overvåkningen bare økt, og Snowden ga oss beviser på utstrakt samarbeid og kontroll, sier Stone til Dagbladet.

Ni besøk til Moskva

Den oscarvinnende regissøren bak filmer som «Platoon», «JFK» og Bush-biografien «W.» har reist til Moskva og møtt den amerikanske varsleren totalt ni ganger.

- Han var skeptisk og nervøs, og visste ikke om han egentlig ville at noen skulle lage en film. Han er en veldig sjenert person. Men i løpet av vårt tredje møte åpnet han seg og begynte å fortelle ting ingen hadde hørt før, ting som sto ukorrekt gjengitt i bøkene om ham, sier Stone.

Han tror amerikanere flest har mye å gå på når det gjelder bevissthet om hva Snowden faktisk utrettet.

- De fleste vet ikke hvem han er engang, de forveksler ham kanskje med Assange. De kjenner ikke detaljene, men synes det virker galt at han avslørte noe. Men kanskje opinionen langsomt og etterhvert kan snu litt.

Vil til Norge

For tiden prøver Edward Snowden å få klargjort om han risikerer å bli utlevert til USA hvis han setter sin fot i Norge. Norske myndigheter har ikke villet love at Snowden er trygg her.

- Det er skandaløst, og viser bare hvor mye makt USA har. Europa har endret seg, og framstår som mye mer underdanig til USA, sier den frittalende regissøren.

Ytringsfrihetsforkjemperne i Norsk PEN er blant aktørene som hjelper Snowden med søksmålet mot den norske stat. De håper Snowden kan motta Ossietzky-prisen i Norge 18. november. Tidsmessig kan det bli vrient, siden lagmannsretten i går avviste å i det hele tatt behandle spørsmålet om Snowdens trygghet, men styreleder William Nygaard i PEN varsler videre kamp.

- Vi anker naturligvis saken videre til Høyesterett. Så blir det uansett et stort arrangement med tema fengslede forfattere 18. november, selv om det kan bli aktuelt å utsette prisutdelingen til Snowden eventuelt kan motta prisen selv, sier Nygaard til Dagbladet.

Han har sett og latt seg begeistre av «Snowden»-filmen, og skal møte Stone til diskusjon foran publikum før torsdagens norske førpremiere i Oslo.

- Dette er en sterk film, som viser Snowdens uegennyttighet og hva han ofret. Den tydeliggjør hvilken trussel masseovervåkning innebærer, sier Nygaard.

«Snowden» har norsk premiere førstkommende fredag, 30. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer