Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drømmeslott for rockevåkne

Rockheim setter ny standard for digitalmuseal lyd/tekst/bilde-formidling.

SKJERMER: For de fleste besøkende vil møtet med hvert tiår siden 50-tallet på hver sin storskjerm være introduksjonen til Rockheims vidunderlige verden. Fra punkter i gulvet kan publikum ved hjelp av armbevegelser og peking styre innholdet på skjermene. Foto: Ned Alley / Scanpix
SKJERMER: For de fleste besøkende vil møtet med hvert tiår siden 50-tallet på hver sin storskjerm være introduksjonen til Rockheims vidunderlige verden. Fra punkter i gulvet kan publikum ved hjelp av armbevegelser og peking styre innholdet på skjermene. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TRONDHEIM (Dagbladet): Rockheim - som Solvang og Breidablikk klinger navnet ungdomshusfrilynt og traust, men la deg ikke lure:

I det ombygde mellageret på Brattørkaia kjeppjager cutting edge-teknologi og digital deltakerfryd alle assosiasjoner til dovregubbal baktunghet.

Pop/rock-opplevelsessenteret som omsider kunne åpne i går etter trøbbel verdig et Jobs bok-kapittel, byr på en museumstrip så støvfri som en dypvannsfisk, og ikke minst setter Rockheim en ny, utfordrende standard for fortids- og minneformidling her til lands. Her er Monter og Nett knyttet sammen gjennom teknologiske løsninger som verken trøndere eller resten av verden har sett før.

Rocka hus
Selve huset, kassete og rocka så det holder og knapt noen øyensfryd der det troner på sin asfaltprærie, deler skjebne med operaen i Bjørvika ved at det ruver mellom sjø og sivilisasjon i en sone der kraner og anleggsmaskiner kommer til å dominere ennå i noen år. Som operaen har Rockheim måttet tåle lokaliseringsgny, og som operaen kommer også Rockheim til å bli et fluepapir på lekelystne i alle aldrer så fort gjetordene begynner å gå.

Da kan det fort bli trangt i de fire publikumsetasjene, men trengsel til tross: Det er lett å spå at skoleklasser fra hele landet (samt Lindesnes Trekkspillklubb) kommer til å få et nytt reisemål.

Interaktivt
Hva Rockheim inneholder? Alt du klarer å trigge/finne fram selv blant 25000 bilder, 210000 låter, 4000 videoer. Her tasser du ikke omkring med hendene på ryggen, brillene på nesetippen og mumler «mmm» foran størknede utstillingsgjenstander, Rockheim er et gjennomført interaktivt opplevelsessenter der du på gøyalt vis trigger filer fra en enorm database og får dem opp som lyd og levende bilde, eventuelt tekst på ulike typer skjermer.

Tiåra fra 1950 til i dag er ordnet i bolker - 70-åra opplever du fra en virtuell turnébuss der du blar i og velger fra den digitale blekka Rockheim Musical Express (RME).

80-tallet ditt mikser du selv på det ombygde 48-spors miksebordet fra Rosenborg Studios i Oslo. 90-tallet kan du enten gjenoppleve mykt med touchteknologi à la iPhone i en «so nineties» cappucinocafé eller du kan gå for metalbiten i et rom bygd opp som en replika av Mayhems øvingslokale - med Mayhems originale møbler og utstyr på plass. 2000-rommet er laserbetjent og passe narsissistisk med speil i gulv og tak, mens 50-tallet flasher tidsånden med en Thunderbird - trønderbird - og en Rock-Ola jukeboks.

Ronnie guitar
Mer? Vær sikker. En stor restaurant/kafé med utsiktsterrasse er på plass. Det samme er en black box-scene med plass til 350 stående, som landets eneste spesialbygd for rock/forsterket musikk. Vil du spille gitar, går du til «guitar heaven» og en virtuell Ronnie LeTekrø, og bandlystne kan prøve seg i dialog med avatarer. I andre spesialrom kan du lære å breake og scratche eller prøve deg som låtmakere eller lovlig tagger med laserpenn. Heimkunnskapen er heller ikke glemt, laserskyt på et flere etasjer (pluss litt av taket) høyt norgeskart, og vips: På en skjerm nær deg starter en video fra byen eller bygda du traff.

Et utstillingslokale der fotograf Robert Meyer er førstemann ut (og der en amerikansk Jimi Hendrix-utstilling står på museets ønskeliste) inngår også i huset, det samme gjør en museumsbutikk. Planlegger du en semesteroppgave eller doktorgrad, kan du benytte medieteket og låne en iPad som gir deg utvidet adgang til hele Rockheims database.

Inngangsbilletten (90/voksen, 50/barn, familierabatter) holder normalt prisnivå, og med det vell av muligheter til mimring som all interaktiviteten gir, vil en godt voksen være nede i 10 kroner timen før han/hun vet ordet av det.

Overveldende
Ingen museer, heller ikke Rockheim, kan gjenskape fortida in extenso. Sikkert vil noen savne et navn her, en opplysning der, et par Åge-briller eller en Rypdal-gitar, men her finnes gitarer med hver sin historie og den lekre skjorta til Vanguard Bjørn Nordvang og lurken til Vømmøl-Hans Rotmo er utstilt. Mange andre gjenstander er magasinert og utstilt virtuelt på nettet.

KØ: Massivt besøk da Rockheim åpnet torsdag. Toppen av huset er prydet av 170 albumcovere, gjengittt med 13 000 LED-lys.
Foto: Ned Alley / Scanpix
KØ: Massivt besøk da Rockheim åpnet torsdag. Toppen av huset er prydet av 170 albumcovere, gjengittt med 13 000 LED-lys. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Og det virker uendelig mye mer logisk å vurdere Rockheim ut fra hva senteret tilbyr enn ut fra hva det måtte mangle. Da blir førsteinntrykket smått overveldende, særlig målt mot hva en kunne forvente da ridende politi ble satt inn mot rockefilmpublikum i Oslo i 1956. Skal vi si at rock'n'roll is here to stay, nå også i feiende digitalmuseal form?

EGENMIX: Ved mixebordet viser Erlend Elvesveen (fv) fra Rockheim-senteret Vetle Almås (12 år) og Sebastian Ludvig Hanssen (13 år) hvordan man  ordner en "remix".
Foto: Ned Alley / Scanpix
EGENMIX: Ved mixebordet viser Erlend Elvesveen (fv) fra Rockheim-senteret Vetle Almås (12 år) og Sebastian Ludvig Hanssen (13 år) hvordan man ordner en "remix". Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!