Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Staten og individet

Drøy påstand fra Støre

Å dra konklusjonen om at det er høye dødstall i Sverige fordi det er flere eldrehjem som drives i privat regi, og som derved åpenbart er dårligere, er drøy.

NEI, STØRE: Venstresiden har ikke enerett på fellesskapet, og Arbeiderpartiet har ikke egenhendig meislet ut velferdsstaten. Vårt svar er bare at staten ikke kan være alt for alle, hele tiden, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NEI, STØRE: Venstresiden har ikke enerett på fellesskapet, og Arbeiderpartiet har ikke egenhendig meislet ut velferdsstaten. Vårt svar er bare at staten ikke kan være alt for alle, hele tiden, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Støres «avkledning» av Høyre er et trettende utspill, det er politisk spinn. Retorikken virker begrensende og svekker velgernes forståelse av politikken. Det er synd fordi det gjør den offentlige samtalen fattigere. De retoriske virkemidlene mislykkes, de er gjentakende og kjedelige, ikke spenstige og opplysende.

Støre må som leder for tidvis Norges største parti, holde seg for god for meningsløse angrep uten substans, men ha mot til å diskutere ulike politiske løsninger.

Strategien er lite inspirerende for oss vanlige borgere, også vi nyskodde i politikken, ikke røktet av kommunikasjonsrådgivere.

Nei, vi i Høyre er ikke for å tappe sykehusene, vi er for fritt behandlingsvalg som vi tror vil raskere redusere helsekøene. Vi er heller ikke for å ta fra taxisjåfører jobbene sine gjennom «frislipp i næringen», vi er for økt konkurranse fordi vi tror konkurranse i det store og hele er bra.

Å dra konklusjonen om at det er høye dødstall i Sverige fordi det er flere eldrehjem som drives i privat regi, og som derved åpenbart er dårligere, er drøy. Skal vi forstå Støre rett er det rett og slett farlig å bo på privatdrevne sykehjem. Du kan dø av det.

SPREKE: Regjeringen tok NRK Super sin danseutfordring på strak arm, og danset 17. mai-dansen. Video: Regjeringen/CNN. Vis mer

For å slå det fast, alle i Norge, rubbel og bit relativt til andre land, er for en stor og sterk velferdsstat. Og i denne krisen har vi vært velsignet med et mektig Oljefond som staten nå har kunnet bruke av for å hjelpe bedrifter og enkeltpersoner i kjølvannet av coronakrisen. Det har det vært bred politisk enighet om at man skal gjøre.

Det er ikke en avkledning av Høyre, og de øvrige borgerlige partiene, som viser at når det kommer til stykket er det bare den sosialdemokratiske verktøykassa som duger.

Venstresiden har ikke enerett på fellesskapet, og Arbeiderpartiet har ikke egenhendig meislet ut velferdsstaten. Vårt svar er bare at staten ikke kan være alt for alle, hele tiden.

Staten er ikke det eneste fellesskapet vi har, vi i Høyre tror faktisk på flere typer fellesskap i familien, trossamfunn og i frivilligheten. Vi tror også på private initiativ, individets bidrag hvis man får muligheten til det.

Historiefortellingen til Støre er feil, det er ingen motsetning mellom et sterkt, statlig fellesskap og individet og den enkeltes valg og muligheter.

BUDSJETT: - Man kan ikke selektivt bare ta ut noen parametere, sier statsminister Erna Solberg, etter at det tirsdag 12. mai ble lagt fram revidert nasjonalbudsjett. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!