Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drukner i støy

Når det gjelder kampen mot usunne laster, har ingen større troverdighet enn KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KULTURMINISTER

og KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland har en stemme som normalt bærer gjennom storm og kuling. Det samme har KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun. KrF har dessuten statsministeren i den sittende regjering. Kjell Magne Bondevik er den desidert mest omtalte og siterte politiker i Norge det siste halvåret. Likevel drukner Kristelig Folkepartis politikk i generell politisk støy, med den følge at partiets innsats ikke når fram til velgerne. KrF, som i januar 1998 hadde over 20 prosents oppslutning på MMIs partibarometer for Dagbladet, har nå før kommunevalgkampen en oppslutning på 5,9 prosent. Det til tross for at partiet har fått mer gjennomslag for sin politikk enn noensinne. Partiets nestleder og parlamentariske leder Jon Lilletun uttrykte det slik under en oppsummerende pressekonferanse på en av Oslos urbane utekafeer i går: «Vi er flinkere til å få gjennomslag (for vår politikk) enn til å få folk til å bli oppmerksomme på våre gjennomslag.»

BUDSKAPET

var med andre ord et sukk, en dårlig kamuflert anklage mot mediene, som er mer opptatt av de tingene partiet ikke får til. Mediene har for eksempel vært langt mer opptatt av energiminister Einar Steensnæs' avmektige kamp mot strømprisene enn av at KrF har fått igjennom et rekordstort bistandsbudsjett. Vi har nok også fattet større interesse for økende økonomiske forskjeller mellom rike og fattige enn for regjeringens tiltaksplan mot fattigdom. Heller ikke «den største kirkereform siden innføring av konfirmasjonen i 1736», tilbudet om dåpsopplæring, har fått den spalteplass som svarer til sakens påstått historiske dimensjoner.

DERFOR DELTE

partiledelsen i går ut en liste med ti eksempler på gjennomslag, en såkalt skryteliste, som partier og regjeringer gjerne legger fram ved sesongavslutninger. Der tar KrF sin del av æren for barnehageavtalen, selv om størsteparten av gevinsten for denne går til SV og Ap. Partiet setter også utflyttingen av statlige tilsyn på sin liste, selv om det jo har vært Høyre-statsråd Victor Norman som har drevet saken igjennom. Den blir dessuten karakterisert som «det største distriktspolitiske enkeltgrep noensinne». Også et mer mangfoldig skoletilbud er ført opp som en KrF-seier, mens vi andre har et bestemt inntrykk av at det er Høyres Kristin Clemet som har gjort vei i vellinga på den fronten. Vi skal imidlertid ikke glemme helseminister Dagfinn Høybråtens kompromissløse kamp mot tobakksrøyking og Valgerds mer pragmatiske kamp mot de enarmede banditter. Når det gjelder kampen mot usunne laster, har ingen større troverdighet enn KrF. Men kanskje er det like greit for KrF at noe av dette drukner i støy. En vet aldri helt hva velgerne setter pris på.