Drums siste eventyr

Et triumferende og vemodig farvel med Fredric Drum.

BOK: Jeg må innrømme at jeg sjelden føler vemod når jeg leser en kriminalroman, men det var tilfelle under dette siste og avsluttende møtet med Fredric Drum. Trøsten må i så fall være at det var en drivende god avslutning - og at jeg endelig kan lese den komplette serien.

«Honningkrukken»

Det er 21 år siden amatørdetektiven, hobbyarkeologen og gourmeten Fredric Drum bokstavelig talt ramlet ned for første gang - i et hull i jorda et eller annet sted i St. Emilion i Sør-Frankrike. Det var i åpningskapitlet til «Honningkrukken», og samtidig begynnelsen på det som skulle bli norsk krimlitteraturs mest originale og lekne bøker. Fredric Drum var en annerledes krimhelt, en sofistikert og sprenglærd ung mann med en rekke særegenheter, og han rotet seg bort i mysterier som virkelig var mystiske. Men etter som bøkene kom med ujevne mellomrom ble også selve Fredric Drum mystisk - leseren begynte å undre seg om han egentlig eksisterte eller om det var hans onkel, kriminaletterforskeren Skarphedin Olsen, som var Fredric Drum. For å si det forsiktig, så utviklet ikke Fredric Drum-serien seg som andre kriminalbokserier.

Lite oppmerksomhet

Nygårdshaug var ganske alene som debuterende krimskriver på den tida «Honningkrukken» (faktisk hans niende bok) kom ut - Jon Michelet, Fredrik Skagen og Gunnar Staalesen var som veteraner å regne, og det var ennå noen år før «den nye bølgen» med Anne Holt, Karin Fossum, Unni Lindell og Jo Nesbø skylte over bokhandlene. Likevel ble ikke «Honningkrukken» noen salgssuksess, og Nygårdshaug har i mange år ført en forgjeves kamp mot bokklubbsystemet som aldri har omfavnet bøkene hans. Verre er det at ikke Rivertonklubben, som forfekter god kriminell smak, har tatt seg bryet med å overøse forfatteren med gylne revolvere. Fredric Drum har tatt oss med til så fjerne og eksotiske strøk som Østerdalen, Italia, Egypt og Mexico, den avsluttende boka foregår i et varmt og fuktig klima på Ny-Guinea.Her har ikke mindre enn to nordmenn lidd en brutal død, den ene av dem var til og med en KRIPOS-etterforsker. Dermed sendes Skarphedin Olsen og hans nevø Fredric Drum til den bitte lille byen Tanjung på nordspissen av Ny-Guinea for å prøve å oppklare drapene.

Malaria og oldefar

Dermed havner de i et malariabefengt strøk hvor miljøvernaktivister står steilt mot regnskogplyndrere, og hvor et menneskeliv er svært lite verdt. Men stedet har også en annen, mer familiær hemmelighet - det var i jungelen her at Fredrics oldefar, også han med navnet Fredric Drum, forsvant for mange år siden. Og den hemmeligheten håper i hvert fall Skarphedin å finne ut av under oppholdet.

Pirrende overskrifter

Nygårdshaug har alltid utstyrt Drum-bøkene med pirrende kapittel-overskrifter, det aller siste i «Rødsonen» lyder En ryggsekk inneholder også lommelyktbatterier, Fredric Drum treffer en meget gammel kvinne mens Skarphedin Olsen bare vil ta en rask titt . Det høres gåtefullt, men er egentlig en presis oppsummering av den påfølgende handlingen, for ikke å si avslutningen på hele Drum-serien. Og en mer uventet avslutning skal man lete lenge etter.