KOMMENTARER

Du bestemmer ikke

Politikken er for middelaldrende menn.

FOSSILT: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) demonstrerer ved bommen i Dronning Blancas vei i helgen. Aksjonen har fått gjennomslag i regjeringen for å få fred og vil koste milliarder som må kuttes andre steder.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FOSSILT: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) demonstrerer ved bommen i Dronning Blancas vei i helgen. Aksjonen har fått gjennomslag i regjeringen for å få fred og vil koste milliarder som må kuttes andre steder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du synes at bompenger er det aller viktigste spørsmålet i årets valgkamp, er du sannsynligvis en middelaldrende eller eldre hvit mann. Så hvorfor har dette ene spørsmålet fått dominere og nesten lage regjeringskrise?

Fordi det er en velgergruppe som betyr mer enn alle andre for ett parti her i landet. Det har partiet tilsynelatende til felles med NRK, som ikke kan få nok av bompengedebatter. Og det kan jo hende det er den samme vurderingen kringkastingen har av de siste lineære seerne sine. Vi må gi dem det de alltid har villet ha.

Imens har verden forandret seg. Norge har forandret seg. Hvorfor er det fortsatt dinosaurene som bestemmer?

Tro det eller ei, det kan hende at politikere ikke er så representative for befolkningen som vi vil ha det til, og det gjelder ikke bare den utskjelte eliten på Stortinget. Rundt om i kommunene kan også blindsonen resultere i gale prioriteringer. Den store velgervandringen i dette valget tyder på at erfarne politikere ikke har skjønt velgerne sine.

De fleste partier anstrenger seg for å sikre kjønnsbalanse og reflektere ulike velgergrupper, fordi sosial representasjon er rettferdig og viktig. Det handler om likestilling i vid forstand, som jo er en erklært norsk verdi, og som de aller fleste er for. Det er i hvert fall en demokratisk idé som vi liker å skryte av at vi har oppfunnet tross at raske googlesøk påstår at tanken var tenkt av andre langt tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer