Du bestemmer Norges nasjonalord

«Jah» - på innpust, eller «Hæ»?

(Dagbladet.no): Han har satt det norske språket i fokus, kritikerroste Petter Schjerven. Gjennom programmet «Typisk norsk» har Schjerven og redaksjonen lekt med ord, utforsket obskure språkområder, og fått med seg en halv million seere på kjøpet.

Det får naturligvis språkentusiastene til å tenke stort. Veldig stort.

Nasjonalordet

Nå skal Schjerven ha din hjelp til å kåre Norges nasjonalord.

- Det har vært en lang tradisjon i den norske medieverdenen å kåre nasjonale ting. Vi går jo Nitimen i næringen her, for de har jo kåret nasjonale ting lenge. Men vi fant et lite smutthull, noe de ikke hadde kåret, så vi fikk ideen en gang på nyåret om å kåre nasjonalordet, forteller Schjerven til Dagbladet.no.

Og tro ikke at dette bare er en liten jippo. Selveste statsminister Kjell Magne Bondevik skal offentliggjøre nasjonalordet i neste sending.

Fem ord i finalen

Seerne sendte inn hundrevis av forslag til redaksjonen. Lista ble så silt noen ganger, før Schjerven og kompani valgte ut 20 ord til en semifinale.

Nå står det bare fem ord igjen.

Rotnorske ord som langrenn, bunad, grandiosa, påskefjellet, og stabbur er vraket til fordel for følgende ord:

Du stemmer

Fram til og med mandag kan du være med på å avgjøre hvilket ord som er Norges nasjonalord. Du må stemme med mobilen, og du gjør som følger:

Send NN (ditt ord) til 1987. Meldingene koster fem kroner per stykke.

Hæ leder

«Typisk norsk»-redaksjonen har ikke full oversikt over alle stemmene som har kommet inn. Men Schjerven røper overfor Dagbladet.no at ordet «Hæ» leder konkurransen foreløpig med 27 prosent av stemmene.

- Det er antakeligvis en gjeng som har gått sammen tror jeg. Nei, jeg vet ikke, ler Schjerven.

- Men det blir et historisk øyeblikk når Bondevik skal kåre «Hæ» til Norges nasjonalord.

Selv ønsker Schjerven seg et annet ord som nasjonalord.

- Jeg har lenge hatt dugnad som favoritt. Kjæresten min mener det er fordi det ligner på bunad. Og for eksempel «ja» på innpust er helt særnorsk. Men blir det hæ, så blir det hæ. Det nytter ikke å komme etterpå og klage, sier Schjerven.

For de av oss som tror vi kommer til å savne «Typisk norsk» når siste program vises neste uke: NRK har allerede bestemt seg for å kjøpe inn en ny sesong av språkprogrammet, så i januar 2005 kan du nyte Schjervens språklige krumspring i åtte nye programmer.

  • Dugnad
  • Koselig
  • Jah (på innpust)
  • Matpakke
  • Sjekk ut «Typisk norsk» sine nettsider. Her finner du også en kort omtale av finaleordene.
  • Se hele lista over de innsendte ordene i konkurransen. (De uthevede ordene ble valgt ut til semifinalen).
KÅRER NORGES NASJONALORD: Petter Schjerven har satt seg store mål - og har fått med seg statsministeren på laget.