Du bestemmer

Hvis du ikke liker motebladene, hiv dem i søpla!

JEG VET AT Tom Ford er sjefsdesigner hos Yves Saint Laurent og at Marc Jacobs er det absolutt most-wanted vidunderbarn i motebransjen.

Jeg vet at man heller skal spise proteiner enn karbohydrater. Ja, brød er virkelig helt ut.

Jeg vet at for å kapre drømmemannen må man spille hard-to-get . Det sto det i ELLE.

All denne kunnskapen er komplett unyttig for meg. Jeg vil gjerne få hjernen min rensa for den slags informasjon, så jeg i det minste kan få plass til noen bursdager på harddisken. Noen mennesker mener at livshistorien til Karl Lagerfeld bør være en del av din dannelse. Det synes ikke jeg. Det finnes noen viktige ting her i livet. Moteblader er ikke en av dem.

DEBATTEN OM MOTEBLADENE har pågått en stund. Noen sier at damebladene undervurderer kvinner. At de har et for snevert kvinnesyn. Det er jeg enig i. Men motebransjen kommer aldri til å gi seg. Det ligger altfor store og kompliserte internasjonale markedskrefter bak bildene og ordene. Motebransjen kommer aldri å resignere og si: OK, Margreth Olin, du har rett, vi skal lage blader der alle som vil kan få være modell, og du kan gjerne være på hvert eneste cover naken og uretusjert. Dessverre.

Vi må frigjøre oss på en helt annen måte.

Hvis jeg føler at motebladene undervurderer meg som kvinne, må jeg kaste dem i søpla. I stedet kan jeg lese utenlandske aviser, idhhistoriske tidsskrifter eller romaner. Eller jeg kan gå ut og sparke fotball. Eller drikke øl.

DET ER PÅ tide å ta motebladene for det de er. Noen blader er bare søppel og sladder, andre inneholder strålende portretter, reportasjer og samfunnskommentarer. Noen moteserier er billedkunst på høyt nivå.

Vi kan se på bildene. Vi kan lese artiklene. Og så kan vi sile: Er dette viktig for meg?

Jeg føler meg umyndiggjort når noen forteller meg: Du kan ikke bli lykkelig så lenge disse forferdelige motebladene finnes.

Tro meg, jeg har også opplevd å ønske meg et tynnere og penere utseende. Jeg har til alt overmål jobbet som modell selv.

Men for tiden stoler jeg på min egen dømmekraft. Det kan være gøy å se på nye trender, men jeg kan raskt komme på hundre ting jeg heller ville ha brukt tiden min på.

MODERNE JENTER MÅ gjerne ville forandre verden, men vi må også forholde oss til hvordan den er i dag.

Vi har et valg. Vi kan velge å bruke tiden vår på noe mer fornuftig enn å være misfornøyde.

Vi har alle et ansvar for å være snille mot hverandre. Og du har et ansvar for å være snill mot deg selv.

Motebransjen kommer dessverre ikke til å hjelpe deg på vei. Ikke reklamebransjen eller musikkbransjen heller.

Du må styre ditt eget liv. Hvis du føler deg mislykka av å lese Vogue eller se på MTV, så slutt med det!

Og ja - jeg vet det er forferdelig, grusomt, uutholdelig vanskelig.

Men det er faen døtte meg verdt et forsøk.

Les også reportasjen fra London Fashion Week på side 11.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

«Hva synes du om motebladene?» Delta i debatten på dagbladet.no/fredag