Du blir apatisk av fildeling

CD-salget stuper fordi du har tilgang til for mye musikk, sier forsker Adrian North. Hva med deg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Salget av cd-plater falt med 12 prosent i fjor, ifølge tall fra platebransjeorganisasjonen Ifpi. Det skyldes ikke bare at flere velger å laste ned ulovlig i stedet for å kjøpe skiver.

- Å lytte til musikk oppleves som en mye billigere opplevelse nå enn tidligere, sier  Adrian North ved University of Leicester til Dagbladet.no.

All makt til lytteren

Mindre spennede musikk, færre reutgivelser, flere MP3-spillere: Forklaringene på den dramatiske svikten i platesalget har vært mange.

I den nye studien «The Use of Music In Everyday Life» - laget av tre britiske forskere - foreslås det en annen forklaringsmodell.

Nær sagt alle titler i hele verden finnes fritt tilgjengelig på nettet. Det har gjort opplevelsen av musikklyttingen «billigere», og lytterne mer apatiske.

- Du trenger ikke spørre mange økonomer for å finne ut at en vares verdi avhenger av tilgjengelighet. I dag er nesten alt tilgjengelig på nettet, og verdien har dermed sunket tilsvarende, forteller North.

På 1800-tallet ga en komponist sitt verk til et orkester, som igjen framførte stykket for publikum. I dag er situasjonen helt snudd på hodet, mener forskerne: Musikklytterne har all makt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer