Du blir apatisk av fildeling

CD-salget stuper fordi du har tilgang til for mye musikk, sier forsker Adrian North. Hva med deg?

(Dagbladet.no): Salget av cd-plater falt med 12 prosent i fjor, ifølge tall fra platebransjeorganisasjonen Ifpi. Det skyldes ikke bare at flere velger å laste ned ulovlig i stedet for å kjøpe skiver.

- Å lytte til musikk oppleves som en mye billigere opplevelse nå enn tidligere, sier  Adrian North ved University of Leicester til Dagbladet.no.

All makt til lytteren

Mindre spennede musikk, færre reutgivelser, flere MP3-spillere: Forklaringene på den dramatiske svikten i platesalget har vært mange.

I den nye studien «The Use of Music In Everyday Life» - laget av tre britiske forskere - foreslås det en annen forklaringsmodell.

Nær sagt alle titler i hele verden finnes fritt tilgjengelig på nettet. Det har gjort opplevelsen av musikklyttingen «billigere», og lytterne mer apatiske.

- Du trenger ikke spørre mange økonomer for å finne ut at en vares verdi avhenger av tilgjengelighet. I dag er nesten alt tilgjengelig på nettet, og verdien har dermed sunket tilsvarende, forteller North.

På 1800-tallet ga en komponist sitt verk til et orkester, som igjen framførte stykket for publikum. I dag er situasjonen helt snudd på hodet, mener forskerne: Musikklytterne har all makt.

MEST NEDLASTET: Black Eyes Peas\' «My Humps» er den mest nedlastetede låta for tiden, ifølge Billboard. Britiske forskere mener det digitale musikkmarkedet har endret lyttevanene våre betraktelig.
MEST NEDLASTET: Black Eyes Peas\' «My Humps» er den mest nedlastetede låta for tiden, ifølge Billboard. Britiske forskere mener det digitale musikkmarkedet har endret lyttevanene våre betraktelig. Vis mer

Du kan velge selv om du vil betale for musikken. Og digitaliseringen har gjort at du kan gjøre hva du vil med en musikkfil - du kan spille den av i et annet tempo, bruke den som ringetone eller legge på en ekstra gitar om du ønsker det.

- Denne demokratiseringen er ikke nødvendigvis negativ. Men den får konsekvenser for forestillingen om den oppmerksomme, takknemlige lytteren som bruker timesvis på en ny skive.

- Mindre eksklusivt

Norths studie viser at langt færre i dag bruker musikklytting som primæraktivitet - å høre på musikk er stort sett noe folk gjør mens de driver med noe annet.

Dessuten er det vanligere å høre på musikk fordi det er enn vane, snarere enn av ren lyst.

- Men fildeling brukes ofte som argument for at musikkelskere skal få mulighet til å sjekke ut nye plater?

- Man skal ikke utelukke at det også er et faktum for mange. Men for den gjennomsnittlige lytter har utviklingen ført til at det å høre på musikk er en langt mindre eksklusiv opplevelse, mener North.

På den annen side mener North at programmer som «Idol», samt det faktum at konserter fortsatt er godt besøkt, viser at musikkinteressen ikke er død.

- Nei da. Men hverdagslyttingen brukes i større grad til å oppnå andre mål enn lyttingen i seg selv. Det å høre på musikk er ikke nødvendigvis karakterisert av noe dypt følelsesmessig engasjement.

Les mer:

• The Scotsman

• BBC

APATISKE: Musikklytting er blitt en billigere opplevelse, mener Adrian North ved University of Leicester.
DEN NYE FOLKESPORTEN: En fersk undersøkelse viser at drøyt 1,2 millioner svensker deler filer over internett.