KOMMENTARER

Kommentar: Skattelistene

Du bør finne ut hva naboen og kollegaene tjener

Frp og Høyre gjør et viktig virkemiddel for demokrati, anti-korrupsjon, likhet og rettferdig til et fillespørsmål om snoking.

DYRT: Regjeringen vil forhindre snoking i skattelistene. Det har en dyr pris. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DYRT: Regjeringen vil forhindre snoking i skattelistene. Det har en dyr pris. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag publiseres de mye omdiskuterte skattelistene. Siden du ikke lenger kan søke på naboen eller arbeidskollegaen uten at han eller hun får vite det, vil mange unnlate å gjøre det. Nærmere bestemt gjelder det 92 prosent av oss, ifølge en undersøkelse utført av Infact på oppdrag fra VG.

Det skyldes ikke mangel på nysgjerrighet. Selv etter at den rødgrønne regjeringen gjorde det mer kronglete å søke opp informasjon ved å kreve innlogging for å søke, var det 700 000 av oss som gjorde 13 millioner søk i skattelistene.

I fjor, etter at den blåblå regjeringen strammet ytterligere inn på åpenheten, falt imidlertid antallet som søkte drastisk. I fjor ble det bare foretatt to millioner søk.

Slik søker du i skattelistene.

Det er en tilsiktet konsekvens. Til VG sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet at det «begrenser unødig snoking i folks privatliv». Med dette gjør Frp og Høyre et viktig virkemiddel for demokrati, anti-korrupsjon, likhet og rettferdig til et fillespørsmål om snoking. Det norske folk fortjener så mye bedre.

Norge har en lang og særegen historie med åpenhet om inntekt, formue og skatt. I alle fall fra midten av 1800-tallet har nordmenn kunnet gå på det lokale skattekontoret og sjekket om likningen stemte. På samme tid kunne en ta en titt på hva naboen, arbeidskameratene og ordføreren tjente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.