- Du bør være forberedt på at noen vil kopiere det Harry Hole gjør

Psykiater til Jo Nesbø.

BOKAKTUELL: Jo Nesbøs «Sønner» ble utgitt i dag. 
I den anledning var han i samtale med Finn Skårderud på Litteraturhuset
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BOKAKTUELL: Jo Nesbøs «Sønner» ble utgitt i dag. I den anledning var han i samtale med Finn Skårderud på Litteraturhuset Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

LITTERATURHUSET (Dagbladet): I dag ble Jo Nesbøs bok «Sønnen» lansert, og opplaget er på hele 185 000 eksemplarer.

I kveld møtte suksessforfatter Nesbø den kjente psykiateren og forfatteren Finn Skårderud til samtale på Litteraturhuset i Oslo.

Det har vært travle dager med mye presse i forkant av bokutgivelsen.

- Etter at jeg har gjort seks timelange intervjuer, prøver jeg å tenke tilbake til da jeg ga ut den første plata, da jeg løp etter pressen i håp om å overtale dem til å intervjue meg. Jeg fikk overtalt dem og de fikk aldri navnet mitt helt riktig, sier Nesbø på Skårderuds spørsmål om han er sliten.

Nesbø forteller at det var tilløp til hysteri også da han ga ut sin forrige bok, «Politi».

- 50 år gamle damer dytta på for å få autograf. Da var det mest Harry Hole de var ute etter, ikke meg. Nå tar vi ikke Rockefeller, men Litteraturhuset med Finn Skårderud, sier Nesbø til stor jubel og latter fra de 50 år gamle damene, som også er til stede i kveld.

- Greit med hevngjerrighet Temaet hevn er sentralt i den nye boka «Sønner».

- Hevn har gått igjen i mange av bøkene mine, men spesielt her. Det er sønnen som får hevnmotivet sitt og kommer seg ut av fengselet hvor han soner for andres forbrytelser, sier Nesbø og legger til:

- Mennesker tenker annerledes enn dyr når det gjelder hevn. Mennesker tenker at hvis noen brenner ned huset ditt, skal du brenne ned deres hus. Det krever en evne til abstrakt tenkning, som strekker seg fram i tid. En så abstrakt tankerekke føles likevel som et instinkt, helt fra barnsbein av.

- Hvor kommer det fra, lurer Nesbø på.

- Det er noe av det viktigste i menneskers liv, om du blir tråkket på og vil komme på høyden igjen. Vi driver alle med det, tankemessig. Tenk all den hevngjerrigheten som ligger i det norske folk etter 22. juli. Jeg tror det er helt greit at man har det, så lenge man ikke gjør det, sier Skårderud.

Fantasi og virkelighet I samtalen med Skårderud er Nesbø selv nysgjerrig på menneskets evne til å skille mellom fantasi og virkelighet.

- Da jeg gjorde research til «Sorgenfri», hadde jeg en samtale med en bankraner i fengsel og fikk innblikk. De var opptatt av filmen «Heat» med Al Pacino og Robert De Niro. De prøvde å kopiere den og leve opp til den, sier Nesbø.

- Det psykologiske ved mennesket man undervurderer er ønsket om å bli som en annen, sier Skårderud om motivasjon til å begå kriminelle handlinger, og fortsetter:

- Du bør være forberedt på at en eller annen vil kopiere noe av det Harry Hole gjør, du bør reflektere over det, men du kan ikke ta hensyn til det når du skriver.

Hyller faren Et annet bærende tema i boka, er forholdet mellom far og sønn.

- Jeg har prøvd å være ærlig med meg selv og se om det er forholdet til min far jeg skriver om. Det kan hende at det er det, selv om jeg ikke er i stand til å se det.

- Jeg hadde et veldig nært, intimt og åpent forhold til faren min. Han var rollemodell, men også kameraten min, sier Nesbø.

Nesbø er selv far, til tenåringsdattera Selma, og har dermed fått et annet forhold til det å være far.

- Du har organisert livet ditt, vet hvordan du skal få det som du vil og har rasjonalisert et par ting i livet ditt. Og så får du et barn og er på null igjen, fordi du har alt å miste, sier Nesbø.

- Nærliggende «Sønnen» fikk terningkast fire av Dagbladets anmelder. Handlingen i boka utspiller seg i Oslo, men som denne gangen ikke har Harry Hole i hovedrollen.

Sønnen som det vises til i bokas tittel er Sonny Lofthus. Han var en god student, en lovende idrettsutøver, og sønn av en politimann. Men det raknet for ham da faren innrømmet korrupsjon og begikk selvmord. Ett av bokas hovedtema er hevn.

- Hevnmotivet er det veldig nærliggende å skrive om når du skriver krim. Særlig i politiromaner og når en skriver om rettsvesenet, sa Nesbø til Dagbladet i går.

- Jeg tror hevnfantasien finnes hos mange mennesker. Vi kan gå så langt som at vi starter å fantasere om en urett som blir begått mot oss, for dermed å rettferdiggjøre hevnfantasien som kommer etterpå.

I SAMTALE: Finn Skårderud intervjuet Jo Nesbø på Litteraturhuset i kveld.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I SAMTALE: Finn Skårderud intervjuet Jo Nesbø på Litteraturhuset i kveld. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer