«Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre som slåst for Noreg»

Nils Rune Langeland beskyldt for rasisme etter nytt Facebook-utbrudd.

KONTROVERSIELL: Nils Rune Langeland er i hardt vær etter å ha skrevet om et ublidt restaurantbesøk på Facebook i går. Foto: Lars Eivind Bones
KONTROVERSIELL: Nils Rune Langeland er i hardt vær etter å ha skrevet om et ublidt restaurantbesøk på Facebook i går. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Professor i historie ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, hadde i går et innlegg på Facebook som vakte stor oppsikt. 

- Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn, skrev Langeland, som tidligere har fått trøbbel for å rase mot «innvandring frå genetisk svake analfabeter frå Punjab»

- Det er rasistisk Shoaib Sultan, rådgiver i antirasistisk senter, er blant dem som reagerte kraftig på Langelands innlegg i går.

I et blogginnlegg på Antirasistisk Senters hjemmesider skriver han at utsagnet er rasistisk og at det, sett i sammenheng med at Langeland har hatt lignende utbrudd tidligere, får en til å lure på om mannen er rasist. 

- Forsvarerne av Langeland sier at man ikke kan si at slike ting er rasistiske, vi må liksom være innom alle andre forklaringer først. Men på et eller annet tidspunkt syns jeg det er greit å sette et punktum. Dette er et rasistisk utsagn, sier Sultan til Dagbladet.

Han mener at Langeland professorstilling gjør saken verre.

- Jeg har ikke noen lyst til å gi instrukser til arbeidsgiveren hans om hvordan de skal se på slike episoder. Men jeg syns det er problematisk siden det er meget mulig at han underviser folk med dette opphavet, som han har sånn forakt for.  

- Har ingenting imot pakistanere Langeland selv sier til Dagbladet at innlegget er blitt totalt misforstått. 

- Det var ingen pakistanere i den restauranten, så den er ikke rettet mot noen person. Det er en litt spissformulert, kritisk ytring om norsk innvandringshistorie. Den er litt vel spissformulert og metaforisk litterært uttrykt, sier han.

- Hvorfor liker du ikke pakistanere?

- Jeg har ingenting imot pakistanere. Poenget mitt er at det har vært en vanskelig innvandringsperiode. En mengde mennesker fra landsbygda i Pakistan har kommet tilfeldig til Norge og jeg tror mitt kritiske synspunkt deles av halvparten av Norge, sier Langeland.  

Skylder på feiltolkning Han spør retorisk om innlegget ville fått seg samme oppmerksomheten, om han skrev det samme om skotter.

-Jeg mener det ikke er et rasistisk innlegg. Å si noe om en stat i verden, er ikke rasisme. Når det i tillegg ikke fantes en pakistaner i rommet, blir det absurd.

- Men du skriver i innlegget: «Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre som slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn»?  

- De som leser det som rasisme feiltolker innlegget. Jeg sier ingenting om hudfarge eller etnisitet, jeg snakker om en stat, og skjønner ikke at det kan være rasistisk, sier han.

- Jeg er risikosøkende Langeland har i etterkant slettet innlegget fra Facebook.

- Jeg slettet det fordi det var flåsete, tåpelig og litt provoserende. Jeg er risikosøkende og liker å slenge litt kryptiske meldinger. Det er kanskje ikke så stilig likevel. Det ligger ikke noe dypt engasjement i saken for min del, og det blir som om du hadde sagt noe i aggresjon om naboene dine, sier han. 

Sultan kjøper ikke den forklaringen. 

- Hvis man leser denne meldingen, er det en spesifikk mann som står og smiler foraktfullt mot ham. Jeg vet egentlig ikke hvorfor det å hate hele landet skulle gjøre saken bedre, men det er virkelig ikke det han gjør her heller.

Beskylder Sultan for sjikane Shoaib Sultan skrev i sin kommentar på Antirasistisk Senter i går kveld: «At flere kvinnelige debattdeltagere får seksualiserte meldinger fra professoren kan kanskje også få en til å undres hvordan kvinnelige studenter opplever ham.»

Det reagerer Langeland sterkt på.

- Jeg mener Shoaib her utøver en mer alvorlig handling i det offentlige rom enn det jeg gjør. Han går etter meg som person, og forsøker å finne enhver anledning til å kritisere meg. Jeg har aldri gjort noe sånt overfor enkeltpersoner og mener det er helt på grenseland til injurierende. Dette er ubekreftede rykter av det nedrige slaget, som jeg benekter. Hvordan ville Sultan reagert om jeg kom med ubekreftede rykter om ham? spør Langeland.

«Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre som slåst for Noreg»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer