Du er den ene

Solen skinner alltid på tv, synger Morten Harket. Ikke rart han snakker som om han har fått solstikk.

DET HAR VÆRT ENKELTE TEGN. På «Stay on these roads», for eksempel, finnes det en sang som heter «Out of blue comes green». På «Lifelines» finnes det en som heter «Oranges on Apple Trees», med den påfølgende tekstlinjen «Birds that mate with bumblebees». Og hvis noen skulle komme over musikkvideoen til «You Are The One» (1988), så handler den om at Morten, Magne og Paul går rundt på New York i matrosdresser, hånd i hånd med en dame mellom seg.

Det har med andre ord ikke alltid vært like lett å forstå seg på a-ha.

I FORKANT AV UKA-KONSERTEN i Trondheim 3. november, som på sett og vis avsluttet a-has såkalte «Russian Tour 2003», avholdt Morten Harket en pressekonferanse på Radisson SAS Hotel for et trøndersk pressekorps. Magne Furuholmen hadde ikke stått opp, og Paul Waaktaar hadde ifølge Morten fått «akutt presseangst». Så da tok vokalisten, mannen hvis siste prosjekt var å lansere sitt eget brød med speltmel, seg av snakkinga. Det begynte med løst og fast om a-has framtid som band, om soloprosjekter, om hvorfor de valgte Trondheim som spillested («ja, det lurte jeg også på, sa Morten Harket). Så snakket han om møtet med russiske journalister, som kunne finne på å spørre om ting som konflikten i Tsjetsjenia, og da sa Morten Harket at en pressekonferanse vanskelig kan være «et forum for sånne ting».

Det syntes 18-årige Anja Danielsen Stabell, journalist i studentavisen Under Dusken, var for dumt.

- Det er jo ikke sånn det skal være, sier hun.

Her følger en utskrift fra pressekonferansen:

MORTEN HARKET forteller om timene før en konsert: - Jeg detter ofte over i en sånn parallelltilstand. Og da er jeg ikke helt god, altså.

NRK KVELDSNYTT: Gjør du det nå?

HARKET: Ja, nå er jeg splitta. Men akkurat her er det ikke nødvendig å være helt fokusert, for vi går jo ikke løs på virkelig interessante ting.

UNDER DUSKEN: Er det noen interessante ting du gjerne skulle gått løs på?

HARKET: Haha. Det har du ikke plass til.

UNDER DUSKEN: Hva er det du brenner for, liksom?

Morten Harket: Dette er ikke et forum for det, da. Jo, litt er det det. I all enkelhet tror jeg kanskje ikke lenger at den virkelige verden finnes. Det har jeg tenkt på i det siste.

TVTRØNDELAG: Som i Matrix?

HARKET: Ja, det er en slags gren av det.

TVTRØNDELAG: Fotball, da?

HARKET: Hæ? Nei, da blir det første viktigere. Først må vi finne ut om ting fins.

TVTRØNDELAG: Men er du Rosenborg-tilhenger?

HARKET: Nei, ikke gå inn på fotball nå.

MILD LATTER I SALEN. NRK Kveldsnytt tar opp tråden, lurer på om disse nye tankene til Morten Harket betyr at han «beveger seg lenger inn i troslandskapet».

HARKET: Det er ikke egentlig et religiøst anliggende. Det er forsøket på en logisk tankerekke som handler om ingenting, altså konseptet ingenting. Fordi ingenting fins i denne verden, så kan jeg ikke helt skjønne hvordan denne verden kan fins heller. Fordi... i all enkelhet så kollapser jo alt mot ingenting. Hvis du putter det inn i ligninger og sånn, så går jo alt ad undas.

NRK KVELDSNYTT: Dette har du tenkt lenge på?

HARKET: Ja, jeg stusser over det. Jeg klarer jo ikke å konkludere med noe. Men jeg skjønner jo ikke hvordan fysisk masse kan fins, rett og slett. Jeg kan forstå det fra ett ståsted, bare, og det er hvis alt er halm. Da er det forståelig. Men fysisk masse kan ikke forklare seg selv, vi har ikke noe bevis for det, vi har bare opplevelsen av det. Og det er jo ikke noe bevis. Det er bare en praktisk måte å forholde seg til det på. Og jeg, jeg synes bare det er veldig interessant. Eh... Naturlig nok. For ingenting er et konsept mennesket har kommet med, på en måte. Og ingenting er ånd. Det er et åndsverk, på sett og vis.

PRESSEANSVARLIG: Da tar vi noen få siste spørsmål.

LITEN JORD, STOR MANN: «Jeg forholder meg levende til det jeg holder på med. Jeg forholder meg til den virkeligheten jeg beveger meg i, sa Morten Harket.