DEBATT

Du er hovedårsaken til at arbeidsgiveren din blir svindlet

Fire av ti norske virksomheter utsatt for svindel i 2017.

SVAKT PUNKT: - Fire av ti norske selskaper ble utsatt for svindel i 2017, viser ferske tall fra Mørketallsundersøkelsen til Næringslivets sikkerhetsråd. I over halvparten av tilfellene er bedriftens ansatte skyld i hendelsen. Foto: NTB Scanpix
SVAKT PUNKT: - Fire av ti norske selskaper ble utsatt for svindel i 2017, viser ferske tall fra Mørketallsundersøkelsen til Næringslivets sikkerhetsråd. I over halvparten av tilfellene er bedriftens ansatte skyld i hendelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kort tid etter at Signe begynner i den nye jobben i et anerkjent investeringsfirma registrerer hun at antallet venneforespørsler på LinkedIn skyter i været. Spesielt antallet forespørsler fra velutdannede direktører i store, internasjonale selskaper, øker.

Signe medgir for seg selv at hun føler seg smigret over oppmerksomheten. Dette er tross alt forespørsler fra det som kan være interessante personer å holde kontakten med i jobbsammenheng, tenker hun. Signe registrerer også at mange av de som ønsker å knytte kontakt med henne er koblet til flere av hennes kolleger. Dette styrker hennes oppfatning av at de som tar kontakt er legitime personer.

Det ikke Signe vet er at hun nå har gjort selskapet hun jobber for mer utsatt for svindel.

Det å knytte kontakt med ansatte, i større eller mindre selskap, er nemlig en fremgangsmåte svindlere bruker for å blant annet lære mer om bedriftens ansatte, deres arbeidsmetoder og rutiner. Informasjonen bruker svindlerne blant annet når de benytter seg av sosial manipulering.

For eksempel kan informasjonen du åpner opp for når du godtar en venneforespørsel, fra en ukjent på LinkedIn, brukes som et ledd i en CEO-svindel for å styrke svindlerens troverdighet. For det styrker utvilsomt troverdigheten til svindleren når vedkommende kan henvise til dine kolleger med navn, eller snakke om et jobbarrangement du kanskje har delt på sosiale plattformer. Med denne informasjonen øker sannsynligheten for at noen vil falle for svindlernes forsøk på å lure til seg penger, forretningshemmeligheter eller annen sensitiv informasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer