Debatt: Ensomhet

Du er ikke alene om å føle deg alene

Vi lurer hverandre til å tro at vi lever vellykkede liv og skammer oss over å være ensomme. Det må vi gjøre noe med.

NY ENSOMHETSSTRATEGI: Regjeringens nye ensomhetsstrategi handler om å skape mer åpenhet og mer bevissthet om ensomhet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NY ENSOMHETSSTRATEGI: Regjeringens nye ensomhetsstrategi handler om å skape mer åpenhet og mer bevissthet om ensomhet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Folkehelse handler om alt som er med på å holde oss friske. Vi vet at det er bedre for helsa å spise grovbrød med leverpostei enn loff med sukker på. Vi vet at det er bedre å bevege seg 30 minutter om dagen enn å la være.

Men ikke alle vet hvor viktig andre mennesker er for oss mennesker.

ELDRE- OG FOLKEMINISTER: Åse Michaelsen (Frp). Foto: Nina Hansen
ELDRE- OG FOLKEMINISTER: Åse Michaelsen (Frp). Foto: Nina Hansen Vis mer

Å være mye ensom kan gi oss dårligere helse – både fysisk og psykisk. Det kan føre til at vi dør tidligere.

Derfor har arbeidet for å bekjempe ensomhet blitt en stadig viktigere del av folkehelsearbeidet. Nå har regjeringen laget en egen ensomhetsstrategi for å sette fart på dette arbeidet.

I levekårsundersøkelsen fra 2015 sier 18 prosent av norske kvinner at de har vært litt, ganske mye eller veldig mye plaget av ensomhet.

13 prosent av mennene sier det samme.

Mange strever med å komme ut av ensomheten fordi de vegrer seg for å innrømme at de er ensomme.

Jeg tror det skyldes flere ting. Mange eldre har lært at de skal greie seg selv og ikke belaste andre. De har ikke lært å være åpne om følelser på samme måte som dagens unge. I mange eldre ektepar er det kvinnen som holder kontakten med omverdenen. Hvis hun faller fra først, blir mannen ofte ensom. Han er ikke vant til å invitere på kaffe eller slå på tråden, og blir sittende alene.

Dagens unge har lært at det er greit å vise følelser. Men de strever også med å innrømme at de er ensomme. Når det virker som alle har fem hundre venner på Facebook og like mange avtaler i kalenderen, er det vanskelig å ha få venner og ingen avtaler.

Vi gikk sjelden til fotograf da jeg vokste opp. Det skjedde bare når vi konfirmerte oss eller tok klassebilde. Jeg husker at vi stresset fælt for å ta oss godt ut. Kvisene skulle skjules og håret skulle fønes. Bildene havnet på stueveggen hjemme, og ble knapt sett av noen.

I dag fotograferer vi oss selv hele tiden. Vi smiler så pent vi kan til vennene våre på sosiale medier mange ganger for dagen. Bildene blir sett av alle.

Det passer jo ikke med kviser i panna og flatt hår når vi skal vise verden hvor attraktive vi er. Ikke med ensomhet heller.

I fjor skrev VG om at mange unge er ensomme i russetiden, men knapt noen tør å fortelle det.

– Det er så mange forventninger knyttet til russetiden. Og når man kan se hva alle andre gjør på sosiale medier, kan det føre til at flere føler seg mer alene enn tidligere. Så glemmer de at det er glansbildet som vises, sa helsesista Tale Maria Krohn Engvik.

Vi lurer hverandre til å tro at vi lever vellykkede liv.

Det er litt underlig, egentlig. Vi lever jo i et samfunn der toleransen for mangfold og annerledeshet har blitt større på mange områder.

Men vi skammer oss fortsatt over å være ensomme.

Det må vi gjøre noe med.

Derfor handler den nye ensomhetsstrategien om å skape mer åpenhet og mer bevissthet om ensomhet.

* Vi vil ha kampanjer som setter søkelys på ensomhet, og hva vi som enkeltpersoner og fellesskap kan gjøre.

* Vi vil samle mer kunnskap om ensomhet og hvilke konsekvenser det har for helsa.

* Vi vil lovfeste at kommunene skal ha oversikt over omfanget av ensomhet blant egne innbyggere, hva slags konsekvenser det har for befolkningen generelt og utsatte grupper spesielt.

* Vi vil ta grep på en rekke områder for å stimulere til flere møteplasser og flere aktiviteter i offentlig, frivillig og privat regi.

* Vi skal sørge for at forebygging av ensomhet blir vurdert i utvikling av fremtidens lokalsamfunn og i planleggingen av nye tiltak.

Nylig fortalte Trønder-Avisa om Kolbjørn Kolsvik, som ble sittende mye alene etter at kona døde. 88-åringen valgte å gjøre noe med det.

- Jeg tok kontakt med kommunen og sa at jeg hadde lyst på besøk for at ikke ensomheten skulle ta knekken på meg, forteller han. 88-åringen fikk besøksvennen Harald, og hverdagen fikk ny mening.

Kolbjørn kom seg ut av ensomheten ved kvitte seg med skammen – og tørre å si det. Han er ikke alene om å føle seg alene.

Vær ENsom tør å si det, du også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.