- Du er ikke en dårlig mamma selv om du ikke lager pakkekalender

Bloggeren Supporterfrue ber stressa mødre om å slappe av.

ADVENTSKALENDER: Skal man bruke masse tid og penger på en pakkekalender til barna, eller er sjokoladekalenderen til 10 kroner like bra? Foto: Ann Helen Kvalevaag
ADVENTSKALENDER: Skal man bruke masse tid og penger på en pakkekalender til barna, eller er sjokoladekalenderen til 10 kroner like bra? Foto: Ann Helen Kvalevaag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Om to uker begynner offisielt førjulstida som for mange - kanskje spesielt småbarnsforeldre - ender opp med å bli mer stress enn hygge.

Ikke bare skal man vaske golvet, bære ved, sette opp fuggelband og pynte tre. Man skal også kjøpe inn masse julegaver, og ikke minst lage den flotteste og mest kreative pakkekalenderen til barna. Det koster både tid og penger.

En undersøkelse gjort av Respons Analyse for DNB viser at voksne nordmenn planlegger å bruke over 11 000 kroner hver på jula i år. Det er kanskje ikke så rart hvis man skal bruke flere tusen kroner på en adventskalender.

Press på mødre

KRITISK: Line Victoria Husby-Sørensen kritiserer hysteriet rundt pakkekalendere. Foto: Privat
KRITISK: Line Victoria Husby-Sørensen kritiserer hysteriet rundt pakkekalendere. Foto: Privat Vis mer

I et blogginnlegg kritiserer tidligere TV Norge -og TV 2-programleder Line Victoria Husby-Sørensen, også kjent som bloggeren Supporterfrue, hysteriet rundt adventskalendere. Hun mener at foreldre har tatt pakkekalendere for langt, og at mødre, som ofte er de som kjøper inn og lager kalenderen, stresser altfor mye med det.

Det at noen legger så mye tid og penger i en pakkekalender mener Husby-Sørensen fører til et stort press på andre mødre.

- Det er viktig å påpeke at mange mødre lager pakkekalendere for kosens skyld, men det finnes også de som egentlig ikke har tid og bare gjør det fordi de føler at de må. Jeg mener ikke å disse de som velger å lage pakkekalendere til flere tusen kroner, jeg vil bare minne om at det er helt greit å ikke gjøre det, sier Husby-Sørensen til Dagbladet.

#VerdensBesteMamma

Husby-Sørensen er også av den oppfatning at mange mødre lager pakkekalendere mer for sin egen del enn for barnas.

- Det er så mange mødre som legger ut bilder av pakkekalenderne de har laget på sosiale medier, og snikskryter av seg selv. Man skal selvfølgelig få lov til å skryte av det, men man kan ikke skryte helt ukritisk. Det blir feil når mødre lager pakkekalendere for å vise hvor flinke mammaer de er, sier hun.

På bildedeletjenesten Instagram er det lagt ut nesten 25 000 bilder med emneknaggen #pakkekalender.

Selv har Husby-Sørensen en åtte måneder gammel datter, og er klar på at hun ikke kommer til å bruke masse penger på en pakkekalender når datteren blir eldre.

- Jeg vet at det bare kommer til å bli pesete for min del. Jeg vil heller sette av litt kvalitetstid sammen med henne hvor vi kan gjøre hyggelige ting sammen, sier Husby-Sørensen.

- Trenger ikke være så dyrt

Boligstylist og blogger Ann Helen Kvalevaag er en av dem som har lagt ut bilde av en imponerende pakkekalender på Instagram. Hun sier hun forstår at mange kan føle på presset om å lage en fin pakkekalender.

- Jeg ser absolutt problemet. I bloggverden og på Instagram viser man bare den pene fasaden, ikke alt arbeidet bak. Jeg synes det er koselig å gå tur i skogen og finne ting man kan bruke for å lage kalenderen, men det er jo ikke alle som synes det, sier Kvalevaag.

Kvalevaag har tre gutter som alle får en gave i hver luke i pakkekalenderen. Til sammen bruker hun omtrent 700 kroner på pakkekalenderen.

- Det høres kanskje mye ut, men jeg kjøper kun forbruksting som man ville ha brukt penger på uansett. Når man kjøper ting som barna trenger så blir det ikke så mye penger fordelt ut på 24 dager, sier hun.

I kalenderen gir Kvalevaag for eksempel sokker, truser, fargestifter eller en ny tannbørste. Hun sier at barna synes det er gøy bare å få åpne noe.

- Jeg er også veldig glad i å legge inn aktiviteter i kalenderen. Da pakker jeg for eksempel inn et bilde av svømmehallen eller legger oppi en pepperkakeform og en lapp som sier at vi skal bake pepperkaker. Det er veldig fint å gjøre hvis man har flere barn, sier Kvalevaag.

Synliggjør forskjeller

KREATIVT: Pakkekalendere skal gjerne være dyre, flotte og deles på sosiale medier, ifølge Line Victoria Husby-Sørensen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
KREATIVT: Pakkekalendere skal gjerne være dyre, flotte og deles på sosiale medier, ifølge Line Victoria Husby-Sørensen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Anne Greve, professor i barnehagepedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er ikke begeistret for pakkekalendere med dyre gaver. Hun mener at det fort kan skape dårlig stemning i barnehagen eller i en skoleklasse.

- Det vil sterkt synliggjøre ulike bakgrunner og skape et press på foreldrene. Det er en tendens at forskjellene i samfunnet øker, og vi som voksne, samfunnsansvarlige mennesker bør tenke over hva vi bidrar til når vi gir ungene dyre gavekalendere, sier Greve.

Hun påpeker at ikke alle har tid eller råd til å kjøpe inn 24 gaver til barna før jul, og at det er et tema som bør tas opp på et foreldremøte.

- Det kan være lurt å snakke med andre foreldre om hvor man skal legge lista. Det vil alltid finnes forskjeller i samfunnet, men man trenger ikke å gi det som andre barn får i hovedgave på julaften som en tredje desembergave i pakkekalenderen, sier Greve.

Vær sammen med barna

I stedet for å kjøpe dyre ting til kalenderen foreslår Greve å heller gi barna aktiviteter i kalendergave. Det kan for eksempel være å gå en tur, grille pølser, lese en bok eller lage pepperkaker. Selv har hun god erfaring med å kjøpe et puslespill og legge noen brikker i kalenderen hver dag slik at man senere kan bygge noe sammen.

- Mange barn setter større pris på tid med foreldrene enn å få en ting. De synes det er gøy å være sammen med familien uten at det skal koste så mye. Aktiviteter i kalenderen kan være vel så morsomt, sier Greve.

SAMVÆR: Professor i barnehagepedagogikk, Anne Greve, mener samvær med barna er bedre enn å gi gaver. Foto: Sonja Balci / HiOA
SAMVÆR: Professor i barnehagepedagogikk, Anne Greve, mener samvær med barna er bedre enn å gi gaver. Foto: Sonja Balci / HiOA Vis mer

Greve har forståelse for at ikke alle foreldre har mulighet til å sette av tid til en aktivitet med barna hver dag.

- Hver familie må finne ut av hva de har kapasitet til. Det er dumt å love bort noe man ikke kan holde. Jeg oppfordrer også foreldre til å snakke med barna og forklare at noen familier har råd til å kjøpe dyrere gaver enn andre, sier hun.

- Senk skuldrene

Samtidig som det kan se ut som at pakkekalenderen blir mer og mer populær, har den også skapt debatt de siste årene. Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykiatri ved Universitetet i Tromsø, sa til Dagbladet i fjor at dyre pakkekalendere resulterer i bortskjemte barn.

Line Victoria Husby-Sørensen mener det er viktig at foreldre tenker over hva slags holdninger de skaper hos barna når de lager pakkekalendere til flere tusen kroner. Hun synes det er viktig at ikke alt skal dreie seg om penger.

- Jeg er livredd for å få en bortskjemt drittunge, og det kunne jeg fort fått hvis jeg ikke hadde passa på. Hvis min datter synes det er rart at hun ikke får pakkekalender når hun blir eldre har jeg gjort noe feil, sier Husby-Sørensen.

Hun ønsker å minne alle stressa mødre på at det ikke er krise om barna ikke får en dyr pakkekalender, og at det ikke gjør dem til dårlige mødre.

- Moralen får være at nå får vi mammaer slappe av litt, senke skuldrene og gå på Rema 1000 og kjøpe en sjokoladekalender til 20 kroner, sier Husby-Sørensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer