<strong>EGOISME:</strong> Er det sånn at vi skal kunne ha på oss hva vi vil fordi det er fint, spise hva vi vil fordi det er godt og likevel ikke bli kalt egoister? spør artikkelforfatteren. Her mink i minkfarm.
EGOISME: Er det sånn at vi skal kunne ha på oss hva vi vil fordi det er fint, spise hva vi vil fordi det er godt og likevel ikke bli kalt egoister? spør artikkelforfatteren. Her mink i minkfarm. Vis mer

DEBATT

Debatt: Pelsdyr

Du er ikke glad i dyr hvis du går med pels

Jeg er dessverre kvinne og aktivist. Vi virker litt naive der vi sitter og ber verden tenke seg om. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å argumentere for hvorfor pels er dumt burde være lett. Det er ikke det.

Det å kle seg som medlemmer av det engelske kongehus' eldre gren er stadig vekk i motebilde på vestkanten. Vesker, småblomstrete kjoler og ekte pels. Fjortisene har adoptert og oppgradert det som opprinnelig var en gammel frognerfrues mote; hvis det å ha dumme toppluer med pelsdotter og pels på noen gigantiske hetter, kan kalles mote.

Disney har de siste årene laget mange feministiske prinsesser, men tilhengerne av disse har tydeligvis ikke sett Cruella De Vil. Damen som ville lage pels av dalmatiner- hvalper hadde døde rever hengende rundt avmagret kropp, og fremstod som en ekkel snobb. Neida. Vestkanten skal ikke få all dritten:

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen holdt en appel i fjor under fakkeltoget mot pels, og sa at vi en gang trengte pelsen når vi gikk på jakt. Man viste respekt for hele dyret ved å bruke hver del av det. Det rare er at noen damer i hans omgangskrets syns vintage-pels er riktig.

Iført minkluer på Den Røde Plass er kultur-kjendiser med på å lage en mer politisk korrekt etterspørsel samt godta at gammel tortur er 'innafor'. Feller hvor dyr gnagde av labber om de rakk det.

Men hva i all verden har en epoke på femtitallet felles med en scene fra 'Veiviseren'?

Moralfilosof Peter Singer har i en årrekke snakket for å gi dyr rettigheter. Singer er professor i bioetikk ved Princeton. For Singer er 'lidelse' det viktigste å unngå. Hvorfor skulle ikke en rev eller mink ha angst og kjenne smerte hvis hunden din gjør det? Hvorfor i det hele tatt utsette noen for unødig lidelse.

Som veganer spiser jeg ikke kjøtt eller meieriprodukter, og blir ofte konfrontert med kosthold av pelstilhengere. Vel. Det at andre spiser kjøtt rettferdiggjør ikke det faktum at du tar på deg noe som er heldig hvis det ble avlivet med en elektrisk stav i anus.

Istedet for kjedelig statistikk kan man se på bilder av noen dyr i pelsoppdratt- helvete og tenke de er heldige. For grunnet den dyrere delen av moteindustriens overgang til ekte pels i 2014 og nye forbilder som for eksempel Kardashians, kommer de billige leverandørene i hopetall. Det er ikke skrekkhistorier at dyr blir flådd levende i Asia, det er virkeligheten.

Jeg er dessverre kvinne og aktivist. Vi virker litt naive der vi sitter og ber verden tenke seg om. Men med bilder og filmer, samt nevnte klesbutikker som ikke tør si hvor pelsen kommer fra er det på tide å stoppe en næring som er grotesk.

Norske aviser lar damer si de elsker dyr og posere med chiuahaha med tilsvarende død mengde dyr på hetten vedkommende har på seg mens hun mater lamaene. Du er ikke glad i dyr hvis du går med pels. Du er glad i noen raser.

Er det sånn at vi skal kunne ha på oss hva vi vil fordi det er fint, spise hva vi vil fordi det er godt og likevel ikke bli kalt egoister?

Eller verre. Bli kalt moralister hvis vi avstår.

Innlegget ble først publisert på Bohwims blogg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer