Du er ikke rasist, men…

Den unge venstresiden har lært debatteknikk av ekstremhøyre. Med stempling og demonisering skal ondt fordrives.

PÅ KRIGSSTIEN: «Mer demokrati, mer åpenhet»,  lød statsministerens appell etter massakeren på Utøya. Nå mener kommentator Kjetil Rolness at den unge venstresiden er på krigsstien etter bare fire måneders fredningstid. Foto: Berit Roald / Scanpix
PÅ KRIGSSTIEN: «Mer demokrati, mer åpenhet», lød statsministerens appell etter massakeren på Utøya. Nå mener kommentator Kjetil Rolness at den unge venstresiden er på krigsstien etter bare fire måneders fredningstid. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«MER DEMOKRATI, mer åpenhet.» Statsministerens appell lyder allerede som en fjern, abstrakt festtale. I stedet har vi fått det Stoltenberg advarte mot fra Stortingets talestol: en heksejakt på ytringer. På nerdenivå. Halve setninger uttalt av hedersmenn for sju år siden, siteres nå som en del av terroristens bakgrunnsmateriale.

Den unge venstresiden er på krigsstien, etter fire måneders fredningstid. Som Hilde Sandvik påpeker i Bergens Tidende, er nå fritt fram for å fyre løs med tung moralsk skyts mot alle som har valgt «feil» side i debatten om islam og innvandring. Når Eivind Trædal (eks-Klassekampen-journalist, Maria Amelie-kjæreste og muligens Alvorsgenerasjonens svar på Justin Bieber) ser en brøleape på Grünerløkka rope «Jævla søppelmennesker!» til noen tenåringsjenter med skaut, mener han mannen burde uttrykt sin rasisme mer profesjonelt. Da ville han fått støtte fra staten og Fritt ord, fått utgitt bøker og kronikker: «Et stort arbeid er blitt lagt ned, ikke minst av våre avisredaktører, for å heve opp menneskeforakt forkledt som ordentlige standpunkter.»

ETTER 22. JULI teller ikke norske rasister bare krigsretoriske fjordmenn, salattrampende sandberg-er, rabiate norskkulturelle «gjedder» eller «pølen» av anonyme nettkommentatorer. De teller også Per Edgar Kokkvold og Knut Olav Åmås. Ny Tid-redaktør Dag Herbjørgsrud anser disse herrene som et større problem enn nettdebattantene. SVs unge stortingsrepresentant, Snorre Valen, mener de har bidratt til å skape og formidle de «politiske vrangsforestillingene» som lå bak voldsvanviddet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer