«Du er jo ikke en gang lesbisk, Mona!»

Se bakomfilm fra Wam og Vennerød-klassikeren. Petter Vennerød svarer på flere spørsmål fredag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I sin samtid virket mange av filmene til Svend Wam og Petter Vennerød provoserende og engasjerende, men Vennerød innser at den yngre generasjonen nok har et litt mer ironisk forhold til en del av dem.

Særlig gjelder det «Lasse & Geir», som er ett av Wam og Vennerød-verkene som nå slippes på dvd. I et av opptakene fra ekstramaterialet på dvd-utgivelsen forklarer Petter Vennerød at denne etter hvert har blitt en vorspielfilm. Og det er han ikke spesielt lei seg for.

- Det er kjempemorsomt. Det handler litt om replikkene der, om hvordan folk snakker. Det er jo ingen som snakker sånn lenger, forklarer han.

Tidsbegrenset fenomen

Blant de mer minneverdige uttrykkene i filmen er «kan\'ke du snurpe igjen smella di, du maser som et lokomotiv», «det sosialdemokratiske hælvetet» og «hold kjeften på deg \'a, ditt gamle vrak».

Vennerød forklarer at det ikke var noe særlig reaksjoner på dialogen da filmen ble sluppet i 1976.

- Nei, var jo ikke det. Det var en film som ungdommen virkelig tok til seg. Det er en kritikerbelønt film, som fikk strålende anmeldelser, sier han.

Likevel tror han ikke at Lasse og Geir ville hatt noe i nåtida å gjøre.

- Det tror jeg hadde blitt komikk. Den provokasjonen de utløste den gangen har ingenting i samtiden å gjøre, sier han.

Kunne laget Kvarme-film

Svend Wam og Petter Vennerød lagde i alt 14 filmer sammen, og fem av disse slippes nå i restaurerte dvd-versjoner: Lasse & Geir» (1976), «Åpen Framtid» (1983), «Adjø Solidaritet» (1984), «Drømmeslottet» (1986) og «Bryllupsfesten» (1989).

I dag lider Wam av Parkinsons, og han kan derfor ikke være med på nettmøtet.

I et intervju med Bergens Tidende sier Petter Vennerød at det er flere temaer i samtiden de to kunne ha laget film om.

- To maktmisbrukende personer man åpenbart burde kunne lage film om i dag, er Gerd-Liv Valla og Ole-Christian Kvarme. I gamle dager ville jeg ikke vært redd for å kalle oslobispen en pervers jævel, men i dag ville jeg kanskje valgt en annen formulering, sier han.

Hvor mange ganger har Vennerød sett sine egne filmer de siste årene? Hvorfor har det tatt så lang tid å få filmene på dvd? Og hvordan reagerte han på Åpen Posts «Lasse & Geir»-parodi?

KULTFAVORITT: Torgeir Schjerven og Lasse Tømte spilte Lasse og Geir.
BRYLLUPSFESTEN: Anne Marie Ottersen og Sossen Krogh var blant skuespillerne i denne filmen fra 1989.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer