DEBATT

Du er mer enn kroppen din

Alle mennesker, uavhengig av størrelse, kjønn, seksualitet, funksjonsevne eller nasjonalitet, har noe de kan være stolte av.

MOTSVAR: «#BeyondBody» er navnet på kampanjen til Spisefortyrrelsesforeningen og blogger Carina Elisabeth Carlsen. Foto: Matteo Bigi
MOTSVAR: «#BeyondBody» er navnet på kampanjen til Spisefortyrrelsesforeningen og blogger Carina Elisabeth Carlsen. Foto: Matteo Bigi


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Change sin undertøyreklame om kroppspress, vokste det frem et samarbeid mellom Spisefortyrrelsesforeningen og blogger Carina Elisabeth Carlsen aka Fet, men fattet, og sammen har de laget den kampanjen de selv ønsket å se.

Da Change lanserte sin kampanje, #SisterhoodByChange, mente vi at denne ble for ensidig, og dessuten hadde en negativ innfallsvinkel. Den manglet mangfold og hadde et negativt fokus. I stedet for en oppfordring om å feire seg selv og kroppen, ga den inntrykk av at det holdt å akseptere.

Vi ønsker ikke på noen måte å undergrave bloggerne i Change sin kampanje. Deres stemmer, opplevelser, tanker og erfaringer er like viktige som noen annens, men vi ønsker å ta skrittet videre, og formidle at du, uansett hvem du er, har noen unike egenskaper som gjør deg spesiell og verdifull. Derfor falt også valget på å døpe kampanjen «#BeyondBody».

Uten budsjett, men med en sterk tro på det viktige budskapet, samlet vi åtte ulike kvinner til å snakke om hva de liker ved kroppen sin og kanskje enda viktigere - hvilke personlige kvaliteter de liker best ved seg selv. Kjernen i budskapet er å elske seg selv. Kropp og personlige kvaliteter.

Mennesker er så mye mer enn kropp, og det er på tide å fokusere på mer enn figur og utseende. Det er det flotte samspillet mellom vårt indre og ytre som gjør livet fantastisk. Å redusere individet til kropp er å undergrave hvor fantastisk komplekse mennesker er.

Spiseforstyrrelsesforeningen jobber aktivt for å hjelpe alle som har et problematisk forhold til egen kropp, vekt og mat, ettersom vi dessverre ser at langt flere enn dem med diagnosen spiseforstyrrelse ikke føler seg bra nok med den konsekvens at det forringer deres livskvalitet og helse.

Altfor mange lever med en skam over egen kropp i dagens samfunn, og mye av skammen springer ut fra at den er «feil», den avviker fra idealkroppen. Det er forståelig ettersom vi blir eksponert for urealistiske kropper over alt - i blader, aviser, annonser, plakater, samt at vi stadig blir fortalt om hvordan vi kan bli bedre, finere, glattere, sterkere, sunnere også videre. Dette påvirker oss, og vi får et forvrengt bilde av hva som er en normal kropp. Vi internaliserer alle disse forventningene og skaper et uhensiktsmessig og usunt press uten hensyn til hva som er normalt og bra for akkurat deg. Den urealistiske idealkroppen har dessverre blitt normalisert, og blitt normen for hvordan vi skal se ut og leve.

Daglig snakker Spiseforstyrrelsesforeningen med kvinner og menn, gutter og jenter som er fanget i et selvdestruktivt tanke- og handlingsmønster knyttet til mat og kropp. Det opptar så mye av deres tid at de føler det opptar hoveddelen av deres hverdag, og dessverre er det gjennomgående at de føler seg nedstemt og mislykkede og at de aldri er gode nok. Dette nærer skammen. Skam er det du ikke tør å fortelle eller vise til andre i frykt for at de ikke tåler den siden av deg. Du må skjule det i frykt for å bli avvist.

Dessverre bringer ikke figurering av kroppen og diettregimer lykke og god selvfølelse, men heller en vals med skam og selvforakt. Det kan alltid bli bedre, det er alltid en feil man må rette opp. Og det er på tide at vi kollektivt sier: Stopp! Vi kan ikke lenger akseptere skjønnhetstyranniet, men det er et tyranni uten en tyrann. Det skapes og opprettholdes på flere nivåer i samfunnet. Vi kan alle bidra til paradigmeskifte. Vi mener det må til, fordi ukulturen omtalt som skjønnhetstyranniet bryter oss sakte, men sikkert ned både mentalt og fysisk. Lykken ligger ikke i den neste grønnkåljucien eller core-timen alene.

Ordet sjel anses kanskje som svevende for mange, men ved å nære sjelen vår, våre tanker og følelser, der ligger enkelt individets livskvalitet. Det er bra å ta vare på vår fysiske helse, men når tok du sist aktivt grep om å pleie din psykiske helse? De henger sammen og er gjensidig avhengige av hverandre. Still deg selv noen grunnleggende eksistensielle spørsmål: hvem er jeg, hva er mine verdier og hva vil jeg med livet mitt. Mobiliser ditt indre kompass for hvordan du behandler deg selv og tar dine valg. Vi mener at ved å lytte til sin indre stemme får man det ikke bare bedre med seg selv, men det endrer hvordan du møter verden. Er du trygg på deg selv, tar indrestyrte valg og erkjenner og aksepterer dine svakere sider og sårbarheter, legger det et godt grunnlag for å bygge gode relasjoner, og hvordan du møter dine omgivelser.

Vi må slutte å fremstille en viss kroppsfasong og utseende som veien til lykke og selvrealisering. Dette er ikke bare en misvisende og kommersiell illusjon, men det rammer altfor mange enkeltindivider ved følelsen av å aldri være god nok, og hos noen en medvirkende årsak til utviklingen av en spiseforstyrrelse. Du kan verken snu deg til høyre eller venstre uten å bli påminnet om alt man ikke er eller har. Vårt motsvar er BeyondBody-kampanjen, og vi håper den mobiliserer folk i et kollektivt prosjekt for å øke graden av selvmedfølelse og solidaritet i dagens samfunn. Bry deg om deg selv, og ikke minst engasjer deg i noe som er større enn deg selv.

Alle kvinnene som er med i #BeyondBody-kampanjen er sterke og engasjerte kvinner som er opptatt av kroppspositivisme og å utøve selvmedfølelse. Likevel kjente alle på den litt uvante følelsen av å fremsnakke seg selv. Flere av kvinnene lurte på om de virkelig kunne si at de liker rumpa si, eller om de kan snakke høyt om de kvalitetene de mener de har uten å fremstå som overlegne enn innbilske. Først da ble det tydelig hvor sjeldent man roser seg selv for god innsats, eller innrømmer ovenfor seg selv og andre at man har gode kvaliteter man er stolt av.

Alle mennesker, uavhengig av størrelse, kjønn, seksualitet, funksjonsevne eller nasjonalitet, har noe de kan være stolte av, og det er det vi ønsker å formidle med videosnuttene våre. Det er selvfølgelig mange flere vi skulle ønske vi kunne fått med oss til denne kampanjen, som transpersoner, personer med funksjonshemning, yngre og eldre enn det vi har fått til i våre videoer, og ikke minst - menn.

Nettopp derfor håper vi at budskapet skal vokse, og at de som får med seg denne kampanjen lar seg inspirere, og at de som vil tar del i budskapet. Vi håper at hashtagen #BeyondBody blir flittig brukt i tiden fremover og at vi får se masse bilder og videoer av alle type mennesker som stolt viser for verden hvilke indre og ytre kvaliteter de verdsetter ved seg selv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer