TYNN: Det er ikke greit å påpeke andres kropp. Uansett fasong, skriver Marianne Jorfall Ekvang. Foto: Privat
TYNN: Det er ikke greit å påpeke andres kropp. Uansett fasong, skriver Marianne Jorfall Ekvang. Foto: PrivatVis mer

Du er så tynn at jeg ser ribbeina!

Hvis noen er overvektige, må vi holde kjeft. Hvis noen er undervektige, er det tydeligvis greit å slenge med leppa.

Meninger

De lettkledde månedene nærmer seg med stormskritt og «sommerkroppen» er et hett tema i media.

Kroppspresset er aldri så stort som når det nærmer seg sommer. Du skal være så TYNN som mulig innen du bytter ut genseren med t-skjorte og buksa med hotpants. De overvektige, de med muffinmage og generelt de som ikke ser ut som Jennifer Aniston eller frontfigurene for Brun&Blid, blir lett spist opp av sitt eget selvbilde, og forakt for egen kropp kommer snikende. For aldri i verden om de blir tynne NOK til sommeren. Det er derfor viktig at vi som medmennesker FOR GUDS SKYLD ikke legger ekstra press på noen ved å kommentere at de er tykke, eller hinte om at de har noen kilo for mye. Dette har i grunnen alltid vært en samfunnskonvensjon. Alle skjønner at kommentarer om dette kan være ekstremt sårende. So far, so good. Jeg er enig, selvsagt. Men er det ikke noen vi glemmer?

Hva med de som allerede ER veldig tynne og har komplekser for dette? Hva med de som VIL LEGGE PÅ SEG til sommeren, men føler at det er like vanskelig - om ikke vanskeligere - som de som vil ned i vekt? Føler ikke de et like stort kroppspress? Jo! Så hvorfor i all verden er det allment akseptert å kommentere deres kropp?

«Spiser du aldri, eller? Du er jo så tynn!», «Wow du er så tynn at man ser ribbeina dine!», «Du som er så tynn, kan ta det siste kakestykket» er kommentarer folk slenger ut like naturlig som at de snakker om været. Ordene sklir ut av munnen på folk like lett som det sklir ut at Donald Trump ikke burde bli president. Tenker ikke folk over at dette faktisk er like sårende som kommentarer om at man er tykk?

Synes du det hadde vært greit å si «Du som er så tykk, burde holde deg unna det siste kakestykket»? Tvilsomt! Hvorfor er det da greit andre veien? Kroppspress-debatten er enveissporet og forbeholdt de som føler seg overvektige, og nettopp derfor er det ingen som tenker over at det er rart å «slenge med leppa» til de som er tynne. Alle tenker at det er de tykke som kjenner kroppspresset, det er de som må skånes. Hvis du er tynn, ja da har du tydeligvis ingenting å klage på. Men jo folkens! De gruer seg til sommeren de også.

Så vær så snill kjære medmennesker; ikke kommenter eller kom med hint om noens tynne kropp. Enkelt og greit. Du vet aldri om denne personen er frivillig eller ufrivillig tynn, eller har komplekser for dette. Bare tenk deg litt om. Det er alt jeg ber om

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.