Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

- Du er smittet, men vet det bare ikke ennå

Dette er historien om deg hvis du ikke gjør gode valg NÅ!

HOLD DEG HJEMME: Vask hendene. Hold deg hjemme. Del på godene. Del på byrdene. Lykke til i tiden som kommer, skriver innleggsforfatteren. Foto: EPA/Filippo Venezia
HOLD DEG HJEMME: Vask hendene. Hold deg hjemme. Del på godene. Del på byrdene. Lykke til i tiden som kommer, skriver innleggsforfatteren. Foto: EPA/Filippo Venezia Vis mer
Meninger

Du ble smittet forrige helg – du vet det bare ikke enda. Tok en «rolig kveld» med noen av de nærmeste vennene dine, «alt er jo stengt». I morgen får du feber. Mandag, hoste.

Sjur Hansen Tveit, lege og doktorgradsstipendiat.
Sjur Hansen Tveit, lege og doktorgradsstipendiat. Vis mer

Neste helg er det så vanskelig å puste at du knapt klarer å varsle faren din om at du trenger hjelp. Han ringer rundt. Overalt er det opptatte numre, misforståelser, forvirring. 113 har forståelse for situasjonen, men det er ingen ledige ambulanser. I desperasjon kjører han deg rett til akuttmottaket på sykehuset.

Der er dere ikke alene. Det er fullt av mennesker med feber, hoste, tungpust, desperate blikk. Noen ser ut til å sove i stolene sine. Du blir etter hvert tatt imot av helsepersonell og etter mye om og men blir du lagt på intensivavdelingen for pustestøtte. Det blir ikke bestemoren din, naboen over gangen, den gamle damen du pleier å handle mat til. De dør mens du sover med et plastrør i lungene.

Skulle du ønske du hadde droppet den «rolige kvelden» for et par uker siden? Skulle du ønske du kunne skru tilbake tiden?

SYNGER: Folk over hele Italia møtes på balkongene sine for å synge sammen som et tegn på nasjonalt fellesskap og utholdenhet. Video: Andrea Sannino / Instragram Vis mer

Dette er historien om deg om noen uker hvis du ikke gjør gode valg NÅ. Hver dag teller! Enhver sosial kontakt medfører en potensiell smitterisiko for deg og de rundt deg. Punktum. Havet trekker seg tilbake og vi kan ikke stoppe tsunamien, men du kan fremdeles hjelpe folk bort fra stranda - du kan redde liv! Vask hendene. Hold deg hjemme. Del på godene. Del på byrdene. Lykke til i tiden som kommer.

Teksten ble først publisert på Sjur Hansen Tveits Facebook-side.

Hele Norges coronakart