Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Madonna om kvinnehatet i bransjen på «Billboard Woman in Music event»

- Du får lov til å være sexy, men ikke for intelligent

Sa Madonna (58) da hun holdt tale om musikkbransjens kvinnehat, sexisme og mobbing. 

ÅRETS KVINNE: Madonna ble kåret til Årets Kvinne under «Billboard's Women In Music 2016 event». Her ble hun intervjuet på vei inn til kåringen, før det var klart at hun hadde vunnet tittelen. Video: Reuters NTB/Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis du er jente, må du spille spillet. Du får lov til å være vakker og søt og sexy. Men ikke vær for intelligent, sa Madonna. 58-åringen sto på scenen under årets «Billboard's Women In Music 2016 event» fredag 9. desember. Hun var kåret til Årets kvinne, og hun holdt takketale.

Billboards nettside, er en god del av talen hennes referert. Da hun aksepterte prisen som Årets kvinne, aksepterte hun også å holde talen som blir karakterisert som morsom, og ikke minst brutalt ærlig.

- Jeg står foran dere som ei dørmatte. Eh, jeg mener, som en kvinnelig artist, sa Madonna da hun begynte på talen sin.

Deretter takket hun for at hun hadde kunnet fortsette med sin 34-årige karriere der hun har møtt sexisme, kvinnehat, konstant mobbing og nådeløst misbruk.

Ikonet

Siden Madonna ga ut sitt første album i 1983, er hun blitt et ikon. Hun har solgt over 300 millioner plater verden over. Hun er verdens mest innbringende kvinnelige turné-artist gjennom tidene.

Hun stjal, kanskje ikke overraskende, showet idet hun entret scenen på «Billboard's Women In Music 2016 event».

Voldtekt og innbrudd

Hun snakket om den første tida etter at hun hadde flyttet til New York. Det var i 1979.

Hun ble voldtatt med en kniv mot strupen. Hun hadde så mange innbrudd i leiligheten at hun sluttet å låse døra, og i åra som fulgte mistet hun de fleste vennene sine på grunn av Aids, narkotika eller våpenskudd.

Hun lærte sin lekse vel:

- I livet er det ingen ekte trygghet, bortsett fra troen på seg selv, sa hun.

REGLER: Regler er til for kvinner. En av dem er at du aldri må bli gammel, sa Madonna - 58 år-  i talen sin.  Foto: NTB scanpix
REGLER: Regler er til for kvinner. En av dem er at du aldri må bli gammel, sa Madonna - 58 år-  i talen sin.  Foto: NTB scanpix Vis mer

Alder er en synd

Ifølge Rolling Stone Magazine fortalte hun at hun tidlig var inspirert av blant andre Debbie Harry, men at det var David Bowie som var den virkelig store for henne.

- Han fikk meg til å tro at det ikke fantes regler. Men jeg tok feil. Det finnes ingen regler - hvis du er gutt. Det finnes regler for jenter, sa hun, og la til at jenter ikke må ha egne meninger i denne bransjen. Hun snakket om hvordan menn skaper kvinner som objekter. At du gjerne må kle det som ei hore, men ikke del dine seksuelle fantasier med verden. Aldri.

Og til slutt - bli aldri gammel.

- Fordi alder er en synd. Du vil bli kritisert, baksnakket, og du vil definitivt ikke bli spilt på radio, sa Madonna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!