Du får ikke ja om du ikke spør henne

Når en arrangør sier det er vanskelig å finne kvinnelige foredragsholdere, skulle jeg likt å vite hvor mange de har spurt.

FLEST MENN: I 2010 var Virgin-gründer Richard Branson på scenen i under Gulltaggen. I år hadde Gulltaggen én kvinne på programmet. Foto: NTB / Scanpix
FLEST MENN: I 2010 var Virgin-gründer Richard Branson på scenen i under Gulltaggen. I år hadde Gulltaggen én kvinne på programmet. Foto: NTB / ScanpixVis mer
Meninger

De dukker stadig opp: konferanser innen teknologi, media og næringsliv som har få eller ingen kvinnelige foredragsholdere på programmet.

Utviklerkonferansen JavaZone arrangeres denne uka med ca 150 foredragsholdere. Kun fem er kvinner. Under siste Apple-lansering var kommentatorene i all hovedsak menn. Gulltaggen, en konferanse om digital markedsføring, hadde bare én kvinne på programmet i år.

Argumenter er at det ikke finnes nok kvinnelige foredragsholdere, at kvinner ikke vil stille fordi de må ta seg av familien, at de oftere sier nei, at de er sjenerte eller ikke interessert i feltet.

Jeg vet at det ikke er tilfelle i 2014. Hele året er jeg på jakt etter gode foredragsholdere til Webdagene og andre kurs og konferanser. På Webdagene i oktober er 40 prosent av foredragsholderne kvinner. De snakker om teknologi, strategi og digitale medier. Vi har ikke valgt dem til fordel for menn, flere av dem er headlinerne i programmet.

Det er vanskeligere å få til det samme på vår intranettkonferanse, men der er det også vanskelig å finne bra menn til å snakke, fordi utvalget er mindre.

Mine erfaringer tilsier at det ikke er noe problem å finne gode kvinner om du bare spør dem. Internett florerer av kvinnenettverk og initiativ for å promotere kvinnelige foredragsholdere. Én tweet, så får jeg mange forslag.

Et argument jeg har hørt flere ganger er at kvinner oftere sier nei til å holde foredrag. Det har jeg ikke opplevd. Men jeg vet at dersom den eneste måten du finner foredragsholdere på er å lete i egne nettverk eller å få inn «call for papers» er sjansen mindre for at det er veldig mange kvinner der.

Du må faktisk lete litt selv. Det er synd, og en oppfordring til alle kvinner der ute, sørg for å være synlige! Og du som arrangør, ikke si at du ikke finner kvinner før du har prøvd disse tingene:

•Spør kvinner om tips til foredragsholdere

•Gjør egen research, ikke forvent at de skal komme til deg

•Kontakt nettverk som Girl Geek Dinner, Oda-nettverket osv.

• Ikke la «call for papers» alene avgjøre hvem som skal snakke på konferansen

Når en arrangør sier det er vanskelig å finne kvinnelige foredragsholdere, skulle jeg gjerne likt å vite hvor mange kvinner de har spurt i prosessen. Spør du ingen kvinner, får du heller ingen kvinner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.