DEBATT

Debatt: Handlingsregelen

Du finansierer ikke ny båt med barnas sparepenger

Et «ekstraordinært tiltak» som regjeringen skal utrede nå, på 20 milliarder til ny fregatt og regjeringskvartal, ville, med en årlig avkastning på 6 prosent, blitt 354 milliarder om 50 år. En gammeldags spleising med 200 kroner i ekstraskatt, vil kanskje være mer disiplinerende for politikerne.

TA FRA OLJEFONDET: Skal vi omgå handlingsregelen for ekstraordinære tiltak? Definisjonen av hva som er ekstraordinært kan gradvis strekkes. Det kan være hundreårsflom, femtiårsflom, et nytt sykehus, skriver innsender. Her er den havarerte KNM «Helge Ingstad». Foto: NTB scanpix
TA FRA OLJEFONDET: Skal vi omgå handlingsregelen for ekstraordinære tiltak? Definisjonen av hva som er ekstraordinært kan gradvis strekkes. Det kan være hundreårsflom, femtiårsflom, et nytt sykehus, skriver innsender. Her er den havarerte KNM «Helge Ingstad». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Granavolden-plattformen vil regjeringen utrede om «gjenanskaffelser, hvor staten er selvassurandør, bør kunne føres som en 90-post i statsbudsjettet». Det skal utredes om penger til ekstraordinære tiltak, som en ny fregatt og regjeringskvartal, kan tas direkte fra oljefondet.

Karl Hagen Bjurstrøm.
Karl Hagen Bjurstrøm. Vis mer

Fondet skal sikre at framtidige generasjoner også skal få nyte av verdiene fra våre naturressurser. Å åpne for ekstraordinære uttak fra oljefondet vitner om manglende evne til å prioritere. Direkte uttak for å finansiere ekstraordinære utgifter, tilsvarer å åpne barnas aksjesparekonto for å finansiere ny bil.

Dette er både urettferdig for framtidige generasjoner, og svært kostbart. Har regjeringen glemt renter og renters rente av uttak på 20 milliarder til ny fregatt og regjeringskvartal? Legger vi til grunn oljefondets gjennomsnittlige årlige avkastning på 6 prosent er 20 milliarder kroner i dag, 354 milliarder om 50 år.

Ved å omgå handlingsregelen, og bruke oljepenger til å finansiere ekstraordinære utgifter er vi på en «slippery slope». Definisjonen av hva som er ekstraordinært kan gradvis strekkes – for hva er egentlig ekstraordinært? Hundreårsflom? Femtiårsflom? Et nytt sykehus? Presset på omgåelse av handlingsregelen vil øke, da det stadig kan komme «ekstraordinære» tiltak som trenger finansiering.

Ekstraordinære begivenheter kan kreve ekstraordinære tiltak. Ingen hadde forutsett ødeleggelsen av regjeringskvartalet, og krigsmateriell er neppe ettertraktede forsikringsobjekter.

Men, løsningen er ikke å la framtidige generasjoner ta regningen. Snarere enn å åpne aksjesparekontoen til framtidige generasjoner, kan ekstraordinære utgifter finansieres gjennom god gammeldags spleising. Dette kan gjøres ved å innføre en ekstraordinære skatt. For eksempel, vil en ekstraordinær skatt på 200 kr på hver av Norges om lag 3,7 millioner skattytere i fem år tilsvare omtrent en ny fregatt.

Økning i skattetrykket er generelt et upopulært tiltak. Derfor vil innføringen av en ekstraordinær skatt virke disiplinerende på våre politikere, da terskelen for å definere et tiltak som ekstraordinært blir høyere.

Når dagens regjering ikke makter å prioritere, vil den heller ta penger fra dem som ikke kan protestere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer