Du gjør journalistikken vår bedre

Dagbladet.no fortsetter utviklingen av debattsystemet.

(Dagbladet.no): Vi har begynt en prøveordning med epost-verifisering i debattene for å unngå misbruk. Det betyr at du må bekrefte på epost at du vil publisere innlegget ditt. Men du kan fortsatt være anonym. Vi håper dette skal gjøre debattene enda bedre.

Innføringen av det nye debattsystemet på Dagbladet.no har vært en suksess. Debattene er blitt bedre om mer saklige enn før. Systemet sorterer debattene slik at de beste innleggene vises først og best.

Vi har hatt mange gode politiske debatter som leserne skaper selv. Noen ganger må vi selv inn i debattene for å styre dem. Det gjør vi ved å trekke opp saklige innlegg eller å fjerne eller skjule dårlige innlegg og avsporinger. Og ofte går reporterne våre selv inn i debatten og svarer i diskusjonene. Det har skapt helt nye digitale samtaleformer, som er ulikt det meste annet på nettet. Flere av sakene nettjournalist Asle Hansen gravde opp om flysikkerhet kom som en direkte konsekvens av debatter mellom leserne i diskusjonen etter saken.

Problemer gjenstår

Men vi har likevel vært plaget med en del misbruk. Spesielt i lunsjen og sent på kvelden har mengden usaklige og ulovlige innlegg vært stor. Debattene på Sport og Kjendis fungerer antagelig aller dårligst. På betente politiske tema som for eksempel innvandring, kan det også være vanskelig å få debatten til å holde seg innenfor akseptable rammer.

Som kollega Mina Hauge Nærland har skrevet om tidligere, blir også debattene bedre om journalistikken i utgangspunktet er bedre. Vi får den debatten vi fortjener, for å si det på en annen måte. Evner våre journalister å fremstille en sak nøytralt og fra begge sider, er sjansene større for at leserne bruker debatten konstruktivt. Det er bra fordi leserne dermed direkte belønner oss når vi gjør en bedre jobb. Debattene gjør oss flinkere.

Fortsatt anonymitet

Vi har også kjempet for at leserne skal ha lov til å skrive hos oss under anonymitet. Det er vanskelig, fordi anonymitet kan misbrukes av folk som bare ønsker å ødelegge i debattene. Men det er minst et knippe argumenter for at folk fortsatt skal kunne være anonyme:

FOTO: Jwashere/Creatice Commons
FOTO: Jwashere/Creatice Commons Vis mer
 • Du vil ikke at innleggene du poster skal være synlig i all

  fremtid når folk googler deg (akkurat nå er dagbladet.no debattene usynlige for google, men vi vet jo ikke om det endrer seg i fremtiden)

 • Du har en jobb som ikke tillater deg å delta i offentlige debatter (visste du at barnehageansatte ikke kan diskutere barnehagepolitikken i Oslo offentlig?)
 • Du er en varsler
 • Du lever i et miljø der dine standpunkter er uakseptable og kan

  ikke stå frem (eks faren min tvangsgiftet meg, eller jeg planlegger å bryte ut av jehovas vitner)

 • Du er ikke helt sikker på om du kommer til å ha dette standpunktet i all fremtid, og nettdiskusjonene kan man ikke redigere

  etterpå

 • Du gir fra deg mye informasjon på nettet om deg selv og er redd det kan misbrukes (et reelt argument, selv om det er usannsynlig og urealistisk)
 • Dine meninger er politisk ukorrekte og du tør ikke stå frem
 • På nettet er jeg nicket mitt mer kjent enn mitt virkelige navn (eksempelvis lonelygirl)

Det finnes også gode argumenter mot anonymitet. Noen mener for eksempel at du sannsynligvis skriver bedre dersom du må stå frem med fullt navn. Få har imidlertid prøvd dette ut i praksis på nett.

Dette er nytt

Samtidig vet vi at leserne tenker seg om en ekstra gang og skriver bedre om de har et forpliktende forhold til oss. De som er registrert skriver gjennomsnittlig bedre enn de som ikke er det. Derfor belønnes de for det i debattsystemet. Nå innfører vi et nytt nivå for de som ikke er registrerte.

Dere som skriver anonymt må fylle ut sin epostadresse når dere skriver innlegg. Vi sender en epost med en link til den adressen, og du må trykke på den adressen for at innlegget skal bli publisert. Skriver du en tulleadresse, blir altså innlegget ikke publisert. Når du først har bekreftet eposten din, husker nettleseren det slik at du slipper å gjøre det igjen neste gang du vil skrive. Går du lei av alt sammen, kan du selvfølgelig registrere deg, det betyr ikke at navnet ditt vises i debatten.

Dagbladet.no respekterer ditt behov for personvern. Vi kommer derfor aldri til å publisere din epostadresse. Og vi kommer ikke til å bruke den til kommersielle formål. Vi vet at for enkelte vil det nye kravet til verifisering av epost føre til at de ikke ønsker å skrive inn til oss lenger. Den kostnaden må vi tåle.

Vår viktigste ambisjon er å ha de beste debattene på nett og at leserne skal hjelpe oss med å gjøre journalistikken vår bedre.