Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
RASER: - Shane Dawson, du gjør meg kvalm. Du seksualiserer min 11 år gamle søster, skrev Jaden Pinkett Smith på twitter etter at dette videoklippet kom ut. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Jaden Smith

- Du gjør meg kvalm

Youtuberen Shane Dawson har mistet mer enn en million følgere etter kritikkstorm - blant annet for en video hvor han later som han onanerer til Will Smiths 11 år gamle datter.

Youtuberen Shane Dawson (31) har raget på toppen av lista over de største stjernene på videoplattformen i nesten et tiår.

I skrivende stund har han rundt 22,1 millioner følgere på nettstedet. Det er nesten en million mindre enn for kort tid siden. Det skriver The Independent.

27. juni lastet han opp en video med tittelen «Taking Accountability» («Å ta ansvar».)

I videoen adresserte han tidligere videoer hvor han spiller på stereotypier om svarte og asiatiske amerikanere, bruker blackface-sminke, sier «n-ordet», vitser om dyresex og drapsofre, og ymse annet som vakt reaksjoner i fortiden.

- Jeg lager denne videoen fordi jeg vil stå til ansvar for alt jeg har gjort på nettet som har såret folk. Jeg burde blitt straffet, sier han blant annet.

SLETTER KANALEN: YouTube-stjerna Jenna Marbles gir seg etter rasismeanklager. Video: Jenna Marbles / Youtube Vis mer

Ny kontrovers

Kort tid etter at videoen ble postet dukket imidlertid et annet klipp og på nett.

Her står internettkomikeren foran en plakat av Will Smiths datter Willow Smith - som på det tidspunktet var 11 år gammel - og later som han onanerer.

Videoen førte til sterke reaksjoner fra Smith-familien.

- Til Shane Dawson ... Jeg er ferdig med unnskyldningene, skriver Willows mor Jada Pinkett Smith på Twitter.

Sønnen hennes, Karate Kid-stjerna Jaden Smith, var rasende.

- SHANE DAWSON, DU GJØR MEG KVALM. DU SEKSUALISERER EN ELLEVE ÅR GAMMEL JENTE, SOM TILFELDIGVIS ER SØSTEREN MIN!!!!!! DET ER LANGT IFRA MORSOMT OG PÅ INGEN MÅTE GREIT, skriver han i versaler på Twitter.

Han viser også til Dawsons tidligere bruk av blackface-sminke i videoene sine.

- Vi unge må støtte skapende mennesker som støtter oss og vår moral. Dette er ikke greit.

Stengte annonser

I kjølvannet av kontroversen har Youtube fjernet Dawsons mulighet til å tjene penger på annonser i videoene sine, ifølge The New York Times.

Youtube bekrefter overfor Insider at det er uklart når Dawson kan tjene penger på videoene sine igjen.

Det er ikke første gang nettsiden setter ned foten på denne måten. I 2018 stengte Youtube annonsene på youtuberen Logan Pauls kanal, etter at han la ut en video hvor han angivelig viste det ekte liket til en japansk mann som hadde begått selvmord.

Dawsons video kom etter at Youtube-stjerna Jenna Marbles annonserte sin exit fra videonettstedet etter rasismeanklager knyttet til tidligere videoer.

I en video fra 2011 sminket Marbles mørkere enn hun er for å etterlikne Nicki Minaj.

- Det var ikke min intensjon å gjøre blackface. Folk ble såret, og da har det ikke noe å si at jeg ikke mente noe vondt med det. Dette er ikke greit, og jeg er så utrolig lei meg for at jeg gjorde dette, og for at folk har blitt opprørte og såret av videoen, sa hun i videoen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!