Du gjør oss til latter, Jørgen Foss!

Det er din oppgave å arbeide for at overvektige skal få mer aksept i samfunnet. Hvis ikke, finn deg en annen jobb.

FORDUMMER: «Om du, Jørgen Foss, ønsker å gi overvektige mer frihet, så må du stoppe med å fordumme oss», skriver artikkelforfatteren. Foto: Tomm W. Christiansen
FORDUMMER: «Om du, Jørgen Foss, ønsker å gi overvektige mer frihet, så må du stoppe med å fordumme oss», skriver artikkelforfatteren. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Overvektige er vår tids skyteskive, man kan si hva man vil om dem som er overvektige, uten at noen reagerer. «De fortjener det jo, de satte seg selv i situasjonen.» Mangelen på respekt overfor denne menneskegruppen, som jeg også tilhører, er forferdelig. Men det hjelper lite at vi sitter og syntes synd på oss selv, og lederen av Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, gjør ikke situasjonen bedre. Foss' uttalelser legger et nytt grunnlag for stigmatisering av overvektige, han klager over sin situasjon som overvektig og mener vi må spesialbehandles. Vi er ikke særlig mye annerledes enn resten av befolkningen, vi har bare noen ekstra kilo å bære med oss.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Jørgen Foss og leder for sykelig overvekt ved Oslo universitetssykehus, Jon Kristinsson, frontet tidligere denne uka et ønske om å gi sykelig overvektige rett på å parkere på handikapplasser. Det er jo en selvfølge at mennesker som ikke kan gå skal ha rett på en handikapplass, men en slik situasjon befinner de færreste overvektige seg i. Majoriteten av oss overvektige klarer å bevege oss fint, det er bare litt ekstra tungt.

Foss sier at «det handler om muligheten til fritt å kunne bevege seg i samfunnet» når han argumenter for retten til handikapparkering. Tror du virkelig at det er det som skal til for å gi oss mer frihet? Hvis du tror problemet er at vi må gå 15 meter for å komme inn inngangsdøren på kjøpesenteret tar du fullstendig feil. Problemet er all stigmatiseringen som overvektige opplever. Jeg har selv opplevd at folk snur seg etter meg og at folk kommer med kommentarer. Det er det som gjør det vanskelig, ikke de 15 meterne jeg må gå for å komme inn.

De færreste overvektige vil at folk skal syntes synd på dem, vi vil ikke forskjellsbehandles. Det er tross alt forskjellsbehandling som legger grunnlaget for stigmatisering. Om du, Jørgen Foss, ønsker å gi overvektige mer frihet, så må du stoppe med å fordumme oss. Frihet for meg er å kunne gå ned gaten uten at folk kommenterer eller stirrer og tenker «hvordan klarer man å bli så stor?».

Bruk heller tiden din på å få iverksatt tiltak som kan redusere antall overvektige, arbeid for forståelse at overvekt er et problem som samfunnet må ta tak i, på en helt annen måten enn det gjøres i dag. Slutt å sykeliggjøre oss, vi vil ikke at folk skal syntes synd på oss, vi ønsker å være som alle andre.

Som leder av Landsforeningen for overvektige er din oppgave å arbeide med å finne roten til at flere og flere blir overvektige, fronte forebyggende tiltak og arbeide for at overvektige skal få mer aksept i samfunnet. Hvis ikke, finn deg en annen jobb.

KOMMENTARFELTET BLE DEBATTLEDET AV TERJE MOSNES.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer