Du glemmer å puste og blunke

Anmeldelse: «Black & White»

MENN MED NOIA: Mannlige dansere poserer og knuffer under skjørtene på tunge brokadekjoler i «Sarabande». Foto: Jörg Weisner / Det Norske Opera og Ballett.
MENN MED NOIA: Mannlige dansere poserer og knuffer under skjørtene på tunge brokadekjoler i «Sarabande». Foto: Jörg Weisner / Det Norske Opera og Ballett. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BALLETT: Iblant spør jeg venner om de vil være med på moderne ballett. En del av dem, kulturjunkies som ville sagt ja på flekken til å bli med på kino eller i teatret, blir stille i noen sekunder. Jeg tror jeg vet hvorfor. De vet ikke hva de går til. Jeg har hørt folk forklare at de vil bli forventet å forstå og diskutere i detalj et ordløst språk som de har liten erfaring med å dissekere.

Men for denne anmelderen handler det, så ofte, mer om å oppleve enn å analysere, mer om å gi seg hen enn å bevare distansen. Og av alle koreografer jeg vet om, er det ingen som viser klarere hvordan bevegelser i et rom iblant er den korteste veien fra følelse til følelse enn Jiri Kyliàn - samtidig som ettertenksomheten hans, metaforene og bevegelsene som går igjen, innbyr til samtale og skriverier i etterkant.

I flere tiår nå har Nasjonalballetten, til deres og vår fortjeneste, pleiet båndet til den tsjekkiske stjernekoreografen. Det aller meste har vært eminent. Noe, som Bjørvika-Operaens åpningsballett «Worlds Beyond», og årets ambisiøse helaften «Black & White», har vært uforglemmelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer