<strong>GLEMT:</strong> Det er rart at en prest i Den norske kirke ikke mener at å bevare Guds skaperverk er den aller viktigste saken å kjempe for, skriver Bente Bakke fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GLEMT: Det er rart at en prest i Den norske kirke ikke mener at å bevare Guds skaperverk er den aller viktigste saken å kjempe for, skriver Bente Bakke fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Klima:

Du glemte skaperverket, Gelius!

Einar Gelius foreslår en fire-årsplan for Jonas Gahr Støre, men glemmer det aller viktigste, å bevare Guds skaperverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sokneprest og forfatter Einar Gelius gir Jonas Gahr Støre råd om å lage en konkret fireårsplan med tydelige løfter. Han vil ha sosial boligbygging, sykehus for folket, utrulling av nye veier, nye arbeidsplasser og en visjon om det norsk hus.

Det er rart at en prest i Den norske kirke ikke mener at å bevare Guds skaperverk er den aller viktigste saken å kjempe for. Det trenger fossilpartiet Arbeiderpartiet å høre. Vi ser nå hvordan klimaendringene i økende tempo tar livsgrunnlaget fra millioner av mennesker verden rundt på grunn av global oppvarming, ekstremvær, store nedbørmengder, flom, ras, tørke og enorme branner.

Kirken er med i samarbeidet Broen til framtida, som mener klimaproblemet er vår tids største utfordring. Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, LO i Oslo, Den norske kirke og ytterligere ni organisasjoner står bak. På årets konferanse ble Arbeiderpartiet utfordret til å ta førersetet i klimapolitikken, en oppfordring som helhjertet støttes av AUF.

Kirkerådet har fulgt opp sitt engasjement for bevaring av skaperverket gjennom å etablere Grønn kirke – praktisk miljøledelse. Arbeidet bygger på konseptet ”Vår grønne menighet” og Den norske kirkes egen ”Klimamelding”.

Det er å håpe at Gelius som sokneprest også er opptatt av dette og har etablert sin menighet som grønn. Jeg håper også at han vil revidere sine råd til Støre i klima- og miljøvennlig retning. Vi står nå foran et stort teknologisk skifte, og det er viktig at Norge ikke blir akterutseilt ved å henge fast i oljeøkonomien, som er på nedtur. Det er nesten utrolig at regjeringen, som har undertegnet Parisavtalen, stadig lyser ut nye leteområder for olje og gass, og det uten protester fra Arbeiderpartiet.

Frankrike vil nå gjøre det Miljøpartiet De Grønne har bedt regjeringen om, å slutte å gi letekonsesjoner på olje og gass. Norsk politikk utgjør et økologisk og økonomisk risikoprosjekt. Oljeprisene daler, og utbygging i Barentshavet er kostbart og risikofylt. Likevel betaler staten selskapene for leteutgiftene, uansett om det blir oljeutvinning eller ikke.

Milliardbeløpene til å subsidiere leting etter fossil energi må heretter kanaliseres inn i fornybar energi og nye grønne næringer. Ellers kan den raske utviklingen på fornybarfronten føre til at Norge blir akterutseilt. Hjelp Arbeiderpartiet til å forstå dette, sokneprest Einar Gelius!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer