DEBATT

Debatt: Olje, plast og klær

Du grønne glitrende kjole, farvel!

60 prosent av klærne våre har plast i seg; polyester, elastan, polyamid, akryl, nylon, spandex og så videre. Alt laget av plast. Som er laget av olje. Klesbransjen har en vei å gå for å møte miljøbevisste forbrukere.

FEIL RETNING: Politikere og deler av næringslivet ønsker å gå i front for å kutte plastbruken, mens det virker som om de store kleskjedene går i motsatt retning: Plasten i klærne våre har aldri vært mer synlig, og andelen aldri større, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FEIL RETNING: Politikere og deler av næringslivet ønsker å gå i front for å kutte plastbruken, mens det virker som om de store kleskjedene går i motsatt retning: Plasten i klærne våre har aldri vært mer synlig, og andelen aldri større, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Julegater, julelys og juledekorasjoner. Det meste skal skinne litt ekstra rundt juletida. Men da jeg var på min første tur i byen etter at julegatene var tent, var det en ting som skar litt ekstra i øynene.

Det som kjennetegner jula i landets klesbutikker er glitter og paljetter. Det er knapt mulig å gå forbi et butikkvindu i november uten at det glitrer i bitte små plastbiter som er tapetsert over magen på store deler av klærne, og da særlig barneklærne. Det er jo søtt – og for mange gir paljettene og glitteret ekstra julestemning.

Er det noe problem da? Ja, det er dessverre det. Paljetter er nemlig bitte små plastbiter, som sitter fast på klærne. Disse plastbitene kan lett slites av ved lek og eller andre uvørne bevegelser. Noe som det ikke er utenkelig at barn kan finne på. Og når plasten løsner er det store sjanser for at den havner ute i naturen.

Og om de ikke slites vekk ved lek, så kan de forsvinne i vaskemaskinen. Noe av paljettene blir plukket opp av filtre eller vaskeposer, men også her slites små biter mikroplast av og havner i havet og naturen.

Hadde paljettene vært forbeholdt festplagg og julekjoler, så hadde problemet vært mye mindre. Slike kjoler brukes kanskje et par ganger i året, og skal vaskes sjelden. Men det glitrer i paljetter på alle typer plagg. Og særlig på bruksplagg som gensere og T-skjorter. Plagg som brukes og, ikke minst, vaskes ofte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer