Du har et gigapikselkamera

Alt du trenger er denne NASA-roboten.

Lar du deg friste av nye kameraer med stadig flere megapiksler? 10 eller 20 megapiksler er ingenting mot det du kan få til med et helt vanlig digitalt kompaktkamera, en robot fra NASA og masse tålmodighet. Og du trenger faktisk ikke være en rakettforsker for å få det til!

Romteknologi

Da NASA fikk de første bildene fra overflaten på Mars, sydde de dem sammen elektronisk og utforsket dem som enkeltbilder med enorm detaljrikdom. Det samme har fotografer og entusiaster gjort i årevis før dem, for ikke å snakke om Google Earth og andre prosjekter der satellittbilder sys sammen til ett stort bilde.

Men hvorfor ikke gjøre teknologien tilgjengelig for alle?

Det var noe sånt robotingeniørene i NASA skal ha tenkt, før de sammen med Carnegie Mellon University skapte nettstedet Gigapan. Et sted der gigapikselfotografer over hele verden kan legge ut gigabildene sine, for andre som kan se og kommentere dem.

Og minst like spennende: NASA-ingeniørene utviklet en robot som kunne ta bildene!

Jeg så ingen grunn til å ikke bestille en sånn robot, og dessuten trengte de betatestere. Så for noen uker siden kom budbilen med denne rare Gigapan-dingsen. Den fikk umiddelbart navnet Walle, inspirert av en annen bra robot. Og til Akershus festning gikk turen, med Walle, stativ og et Leica D-Lux 3 kompaktkamera i sekken.

Gigapikselbilde

Du har et gigapikselkamera

Planen var å ta et 360-graders gigapikselbilde, noe av det mest krevende en panoramafotograf kan begi seg ut på. Jeg tastet inn mitt ærend, og Walle kvitterte med å si seg klar til å ta 782 bilder. Og om jeg var klar?

Det var jeg, og Walle satte i gang. Mens maskinen møysommelig og taktfast knipset bilde for bilde, kunne jeg slappe av og lese nyhetene. Videoklippet over viser hvordan kameraet systematisk trykker ned utløseren og flytter kameraet litt for hvert bilde.

Kjekt med robot

Bildene må overlappe hverandre for at programvaren senere skal skjønne hvordan puslespillet skal settes sammen. Det er fint mulig å ta både gigapikselbilder og 360-bilder for hånd, men i kombinasjon er det veldig greit å ha en robot som gjør alt helt systematisk.

Hele seansen tok ca 40 minutter. Jeg valgte å ta bilder i Jpeg-format, ettersom selv 8Gb minnekort var for lite til å lagre hele seansen i råformat. Det er også mulig at kameraet ikke hadde klart å lagre bildene fort nok mellom hvert knips.

I prinsippet skal de fleste nye kompaktkameraer passe til Gigapan-dingsen. Med mitt lille Leica-kompaktkamera hadde jeg fordelen av å kunne stille inn alt manuelt, men det skal være tilstrekkelig å kunne låse fokus og eksponering.

Kaos i sysakene

Kort sagt gikk det lekende lett å ta bildene. Utfordringen kom etterpå, da alt dette skulle sys sammen.

Det medfølgende programmet klarte rett og slett ikke å takle datamengden. Selv på en lynrask maskin med 14 Gb minne og ekstra raske harddisker.

Jeg måtte derfor ty til andre programmer for å komme i mål med bildet. Det tok en liten evighet før bildet var ferdigsydd, og det krevde at jobben ble gjort i flere omganger og med god hjelp av Photoshop. Resultatet ser du øverst på denne siden, et bilde på 1,9 gigapiksler.

Du kan også navigere omkring i en VR-versjon ved å klikke her!

Mindre bilder er mye lettere å lage. Et bilde på 512 megapiksler av Operaen i Bjørvika gikk helt problemfritt, og til slikt bruk er Gigapan-dingsen veldig godt egnet. Til større prosjekter er det lurt å ha en rask datamaskin og store mengder tålmodighet.

Trenger ikke robot

Selv om det er moro å ha sin egen fotorobot, er det slett ingen nødvendighet for å sy sammen flere bilder til ett. Står du på en fjelltopp og ikke får med hele utsikten med kameraet ditt, er det bare å ta flere overlappende bilder. Så kan du sy dem sammen når du kommer hjem. Dermed har du et skikkelig vidvinkelbilde som kan forstørres så mye du måtte ønske.

Et enkelt program er Autostich, som gjør jobben helt utmerket. Demoutgaven er gratis å bruke, på visse vilkår. Dersom du er villig til å betale for mer avansert bruk, anbefales Autopano Pro eller Realviz Stitcher.

Et av de største og mest kjente gigapikselbildene nå er dette bildet fra Harlem, på hele 13 gigapiksler.

Gigapan.org finner du mange mer eller mindre vellykkede forsøk fra hele verden.

Her skal du snart kunne kjøpe den omtalte gigapikselroboten, The Gigapan Unit. Jeg betalte 279 dollar pluss frakt og moms for betautgaven, veiledende pris skal visstnok bli noe høyere. Det er også mulig å bruke adskillig mer penger for systemer som støtter bruk av speilreflekskameraer.

Men hvorfor ikke prøve å sy sammen noen enkle bilder først?

ROBOT: Et vanlig kompaktkamera monteres fast i The Gigapan Unit, som deretter tar bildene automatisk.