«Du har femten timer igjen å leve»

Programledere i interaktive chatteprogrammer på TV2 og TVNorge opplever stadig trusler og sjikane blant de innsendte meldingene. De fortsetter likevel i jobben.

Etter at Dagbladet i forrige uke skrev om sextrakasseringen av programleder i «Sonen», Line Victoria Husby, er det kommet fram at flere av programlederne i de interaktive chatteprogrammene «Sonen» på TV2 og «Mess-tv» på TVNorge jevnlig mottar trusler om vold og drap blant de innsendte tekstmeldingene, i tillegg til sexsjikane.

-  Jeg har fått føljetongtrusler som begynte med «Du har femten timer igjen å leve», forteller Petter Christensen (22), programleder i Tv2s «Sonen». Han er blant programlederne i Tv2s «Sonen» og TVNorges «Mess-tv» som har mottatt drapstrusler blant meldingene som sendes inn til programmene.


-  En gang fikk jeg et fotomanipulert bilde av meg selv med et gevær mot hodet, og jeg får ofte meldinger av typen «alle homser må dø», sier programleder i «Mess-tv» Jon Reidar Øyen (24), som også er leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring.

«Ikke føl deg trygg»

«Mess-tvs» Knut Olav Knutsen (24) har også opplevd drapstrusler på grunn av sin homofile legning, og er kritisk til at politiet henlegger sakene selv om truslene er loggført med innsenderens telefonnummer.

Flere av de såkalte chattevertene har fått beskjed om at de ikke skal føle seg trygge. Kaya Frisch Grundvig (27) i «Sonen» har fått høre at hun ville bli skalpert, mens Line Victoria Husby (23) i samme program opplevde at foreldrene hennes ble nevnt i en drapstrussel. De kvinnelige programlederne forteller også om seksuell sjikane og bilder av kjønnsorganer som blir sendt inn under deres sendinger.

Kritisk

-  Jeg tenker at det bare er prat, og har aldri vurdert å slutte som chattevertinne, sier Frisch Grundvig. De fleste programlederne gir uttrykk for at de ikke tror truslene er alvorlig ment, og at de får langt mer positiv enn negativ oppmerksomhet i forbindelse med programlederjobben. De gir også uttrykk for at de får god støtte fra sine overordnede i Tv2 og TVNorge.

Meldingene blir sensurert før de kommer på skjermen. Forsker Gunn Enli ved Universitetet i Oslo er kritisk til det hun mener er utnyttelse av unge, uerfarne programledere.

-  Målet med interaktivt tv er å få inn flest meldinger. For å få opp temperaturen i samtalen må programlederne være utfordrende og personlige og snakke mye om sex. Flørten blir sterkere fordi kommunikasjonen er toveis, og det kan nok oppfattes som at de legger opp til trakasseringen selv når enkelte ustabile seere overreagerer, mener Enli.

Åpne chatteverter

Avdelingsleder i TV2 Interaktiv, Kurt Leirvåg, er ikke enig.

-  Generelt spiller ikke våre programledere på sex, men noen vil snakke åpnere om sex enn andre. Ei jente som Line Victoria, som er blond og fager, vil få mye respons på grunn av det.

I forrige uke sa Leirvåg til Dagbladet at vertene i interaktivt tv ikke risikerer mer enn andre programledere på tv. Informasjonssjef i TV2, Rune Indrøy, sier derimot at de er mer utsatt fordi kommunikasjonen er så direkte og fordi sendingene går på natta. Nå sier Leirvåg:

-  Jeg tror det har mer å gjøre med hva slags typer mennesker de er. Noen av programlederne i «Sonen» er mer personlige og engasjerte enn de andre, og det er de som mottar flest ubehagelige tilbakemeldinger.

Tar støyten

Leirvåg mener de støtter godt opp om programlederne.

-  Vi sitter ikke oppe om natta og følger med på sendingene, men vi er der for dem hvis det skjer noe. Hvis de føler seg truet, anmelder vi forholdet til politiet.

Sexprat

Informasjonsdirektør i TVNorge Jens-Petter Gjelseth har ikke tidligere kjent til at programlederne i «Mess-tv» har mottatt så alvorlige trusler.

-  Programledere på våre skjermer skal ikke bli truet på livet. Dette skal vi ta tak i, sier han.

UTNYTTES: At programlederne ikke vurderer å slutte på grunn av trusler, sier mye om hvor viktig det er å være på TV i dag, synes forsker Gunn Enli.
TRUET: Knut Olav Knutsen i «Mess-TV» har opplevd drapstrusler i jobben. Likevel vil han ikke slutte som programleder.
Truet: Line Victoria Husby.