Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Du har laget den mest nære, nyanserte og engasjerende tv-serien om flyktninger jeg noensinne har sett på norsk tv»

Seerne takker Leo Ajkic for tv-serien «Flukt».

<div><br></div><div>TAKK TIL LEO: Leo Ajkics tv-serie «Flukt» har skapt engasjement og rører mange. Derfor blir Leo stoppet på gata og takket av folk i alle aldre. Foto: NRK</div>

TAKK TIL LEO: Leo Ajkics tv-serie «Flukt» har skapt engasjement og rører mange. Derfor blir Leo stoppet på gata og takket av folk i alle aldre. Foto: NRK
Vis mer

Leo Ajkics tv-serie «Flukt» har rørt mange og skapt engasjement. Høyskoleprofessor og tidligere stortingspolitiker for SV, Theo Koritzinsky, takker Leo på Facebook for den gripende , varme og troverdige serien.

Hans hyllest er nå delt 2500 ganger - og tallet bare stiger.

- Jeg har fått med meg det han skriver og at den er delt mer enn 2000 ganger - tusen takk, sier Leo Ajkic til Dagbladet.

«Du rører meg, Leo»

Dette skriver Theo Koritzinsky på sin Facebook-profil:

ROSER LEO: Den tidligere SV-politikeren Theo Koritzinsky har alltid hatt en tydelig stemme i samfunnsdebatten, nå roser han Leo Ajkic og NRK for serien «Flukt». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
ROSER LEO: Den tidligere SV-politikeren Theo Koritzinsky har alltid hatt en tydelig stemme i samfunnsdebatten, nå roser han Leo Ajkic og NRK for serien «Flukt». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

«Kjære Leo Ajkic. Takk for «Flukt»-programmene. Jeg har nettopp sett det siste. Du har laget den mest nære, nyanserte og engasjerende TV-serie om flyktninger jeg noensinne har sett på norsk tv. Din evne og vilje til å komme nær medmennesker, la dem få ordet, vise deres frykt og mot og håp, deres smil og tårer - alt dette gjør deg til en nyansert, troverdig og viktig pedagog og tv-journalist. Du rører meg - og imponerer meg - ved å være så «alminnelig» i din profesjonalitet - så medmenneskelig».

Leo Ajkic er glad for responsen, som har vært overveldende stor.

- Jeg blir stoppet på gata av folk i alle aldre. Skoler tar kontakt. Jeg får e-poster, sms-er og telefoner, og fysiske brev. Jeg har ikke rukket å svare på alle, men det skal jeg gjøre, lover Ajkic.

Vise mennesker som de er

Som gutt flyktet Leo Ajkic med familien fra krigsherjede Mostar i Bosnia til trygge Norge. Med andre ord: Leo vet hva han snakker om.

- Jeg var selv på flukt, sier han.

- Det har vel gjort at jeg har kunnet gått mer i dybden og fått tilgang til mennesker som jeg kjenner meg igjen i, og som kan relatere til meg. Jeg ville vise menneskene bak tall, statistikker og kommentarspaltene i avisene, sier Ajkic.

Vil lage mer «Flukt»-tv

Da serien startet for en måned siden på NRK, skrev Dagbladets tv-anmelder at «Leo Ajkics nye serie bygger broer, ikke murer» - og ga den terningkast 5.

- Jeg håper at jeg kan lage flere slike programmer, det er mer enn nok temaer og ta tak i. Jeg er i dialog med NRK, men ingen ting er bestemt, sier han.

Han ønsker «drahjelp» fra tv-seerne.

- NRK er folkets kanal, og folk må bare si ifra hva de vil se. Det er viktig at folk sier fra og etterlyser slike programmer. Men uansett, det tar tid å lage en sånn serie, og blir det mer - så er ikke den klar før om et år, sier Ajkic.

RØRER OG BERØRER: Leo Ajkic møter folk på flukt, og det rører oss sterkt. Foto: NRK
RØRER OG BERØRER: Leo Ajkic møter folk på flukt, og det rører oss sterkt. Foto: NRK Vis mer

Lager radio for P3

Fortida jobber han i NRK P3 med et konsept som har arbeidstittelen «P3 sjekker ut».

- Her skal jeg møte folk og reise rundt til forskjellige steder og snakke om ulike temaer og ting som opptar unge, sier Ajkic.

Her er noen av reaksjonene som er kommet i kjølvannet av Theo Koritzinskys Facebook-innlegg:

«Et program som berører....ekte, varmt, nært, nyansert, bidrar til refleksjon, til ettertanke og forhåpentligvis flere kloke hoder og varme hjerter».

«Beste program om et alvorlig tema på lenge :-) Han skaper tillit hos alle han møter, derfor får han frem så mange sider av en sak. Flott fyr med spesielle egenskaper som bare er der».

«Du er en mann med et stort talent og evne til å berøre, ekte og nært setter du fokus og får fram realitetene i den vanskelig situasjon disse menneskene er kommet oppi !! Tusen takk Leo !!».

«Kjære Leo! Vær så snill: LAG FLERE SLIKE REPORTASJER!!! Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen... også ved å være medmenneske i hverdagen!».

«Du formidlet uforbeholden respekt uten å være politisk. Stoooooor respekt for deg også! Takk for fantastiske program! Ungdommene og jeg har sittet trollbundet.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling