Du har\'n, Kristin!

KRISTIN HALVORSEN: Dronningen av politisk kommunikasjon sliter i overgangen fra folkekjær sjarmørpolitiker til regjeringsmedlem.

I den politiske sistenleken er det Kristin Halvorsen som har\'n. Men hun vil helst ikke spille etter egne regler.I boka «Rett fra hjertet» lanserte Halvorsen ti statsrådsregler. Sjanger: dagbok til meg selv når jeg blir statsråd. Kort oppsummert: å være åpen og selvkritisk, lytte til barn og droppe regjeringsbil. Halvorsen må nødvendigvis mene at statsråder før henne har rømt inn i regjeringsbilene uten å lytte til folk og barn. Etter en måned er halvparten av Halvorsens regjeringsregler imidlertid avblåst så det svir. Fra Kristin til Kristin: «Gå ikke i baklås hvis mediene blir plagsomme, husk at mediene er den viktigste kanalen for å få informasjon fra andre miljøer og for å motta konstruktiv kritikk.» Allerede påstår Halvorsen at en «gentleman\'s agreement» mellom medier og regjering har blitt brutt. Hun vil ha hundre dagers fredningstid og mener hennes statsråder har blitt utsatt for mer kritikk enn forgjengerne. Dronningen av politisk kommunikasjon sliter i overgangen fra folkekjær sjarmørpolitiker til regjeringsmedlem. Hun skylder allerede på mediene. Men Halvorsen kan ikke forlange folkets medlidenhet og respekt på en og samme tid.

KJÆRE DAGBOK: «Vær nøktern i bruk av VIP-rom, privatsjåfør og lignende.» Det første Halvorsen skulle gjøre, var å til jobben som Finansminister. Folkets Kristin skulle dingle ned fra Grünerløkka med en takeaway-kaffe. Svare alle som utfordret henne på rentenivå og barnehagedekning i det de krysset henne på gata. Men kakekastingen i regjeringskvartalet viste at det kanskje ikke er maktarroganse, men praktiske og sikkerhetsmessige hensyn som har plassert hennes forgjengere i regjeringsbilen. Og det var rart når Kristin Halvorsen fikk kakekrem i sin moteriktige klipp av en jypling fra BI. Om kaka hadde truffet en lettere irritert Per Kristian Foss ville det liksom passet bedre inn i vårt verdensbilde. Makt og avmakt demonstreres i hvem som kaster kaka og hvem den treffer. Kaka traff Halvorsen, og plasserte henne der hun ikke ønsker å innrømme at hun er: på maktens side. Moralen oppsummeres i det engelske uttrykket: You can,t eat your cake and have it.

FOR KRISTIN Halvorsen er det også viktig å bryte ut av politikerrollen og vise at hun er noe mer. Derfor under regjeringsforhandlingene det sitatvennlige utbruddet til pressen: Dersom Soria Moria mislyktes skulle hun dra rett hjem og vaske alle gulvene. Fikk hun ikke til regjeringsprosjektet, skulle folkelige Kristin hente frem grønnsåpa som terapi. Ingen politikernykker her i gården, nei. Halvorsen uttaler også i et «første kvinnelige Finansminister»-portrett at hun så ofte som mulig skulle forsøke å ta papirene med hjem til kjøkkenbordet. Gulvvask og kjøkkenbord skal gi merkevaren Finansminister en softere touch. Om noen utearbeidende kvinner hadde dårlig samvittighet for gulvvask eller kvalitetstid hjemme skal de i alle fall vite at Finansministeren tar seg tid til mann og barn!Halvorsens styrke er hennes spontanitet og direkte stil. Det kan også bli hennes største fiende. Mediene bygger opp og river ned. Løftepartiet er i posisjon, og har selv lagt opp til smash. Fredningstiden er over, og journalistenes refleks er å smashe ballen. Og Halvorsen fortsetter å fore pressen med drømmeoppslag ved for eksempel å gjenta et ultimatum til seg selv på barnehagedekning. Med en opposisjon i mindretall kommer medienes lyskaster på regjeringens interne utfordringer. Ap og Sp er derimot tidligere regjeringspartier som i større grad kommuniserer en reformvillighet kombinert med politisk nøkternhet og styringsvilje. SV er demonstrasjonenes og reaksjonenes parti. Det er ikke styringens og langsiktighetens parti. Da koster det mye å forsvare løftebrudd og skattelette.

KRISTIN-REGEL: «Vær så åpen og tilgjenglig som overhodet mulig.» Partiet skal vise velgerne at de tar med seg sin åpenhet inn i regjeringskontorene. En vanskelig øvelse som flere partier før SV har forsøkt med varierende resultat. I frykt for å amputere SVs tilknytning til motkultur og folkelig engasjement ville Halvorsen derfor ikke stoppe sentrale SV-politikere i å demonstrere mot regjeringens avgjørelse om å sende F-16-fly til Afghanistan. Hun ville heller ikke innrømme at slike ytringer er et problem. Det vil nok være et dårlig signal å stramme inn den åpne partikulturen i en tid der partiet er hardt presset og har markeringsbehov. Dermed bruker SV absurd nok maktens og motmaktens kanaler på samme tid. Det er mye dobbeltarbeid i SV, for å sitere Knut Storberget i Nytt på nytt.Kristin-regel: «Vær lydhør overfor kritikk. Lytt også hvis noen er uenig med deg.» Halvorsen avviser all kritikk og slår nå fast at SV blir utsatt for et urettferdig hardkjør. Flere ganger i valgkampen og nå sist blant annet til forsvar for en hardt prøvet miljøvernminister. Halvorsen tar martyrrollen. Hun kler den dårlig så lenge andre politiske maktutøvere har blitt utsatt for større press en det SV til nå har stått i.

KRISTIN-REGEL: «Skyld ikke på andre hvis det er svakheter i din egen politikk. Du har ansvaret.» Dette ansvaret må SV helt riktig ta tak i. Det gjør kanskje vondt for den sosialistiske sjel, men det begynner å gjøre vondt i velgermassen også. SV må gjennomgå en makeover for å komme ut av maktfornektelsen og fremstå som et samla lag. Noen som kan hjelpe SV å kombinere radikalitet og makt? Du er ansatt! For hvor mange ganger orker Kristin Halvorsen og velgerne å se medlidende på hver gang raddisene i SV tenner fakler mot seg selv? Vi ser et SV i voldsomme voksesmerter. Utfordringen blir å ikke ta for mye Møllers tran, men akkurat passe. For Kristin Halvorsen skal ikke bare oppdra sin egen murrende stortingsgruppe. Hun skal også forklare de USA-kritiske idealistene som drikker økologisk melk at det tar tid å redde verden. Også for SV.

Følgende regler gjenstår for Halvorsen: lytte til barn, sette av tid til å lese nettsider og besvare velgernes meninger, oppsøke mennesker som taper på et forslag, legge viktige spørsmål ut til folkeavstemning og snakke direkte med folk uten media tilstede. Vi venter i spenning! Og kanskje Halvorsen tenker som noen av oss: hun skulle beholdt reglene der de hører hjemme - i sin egen dagbok. I mellomtiden må vi leve med en finansminister i regjeringsbil som ikke kan gi oss en personlig peptalk på morningen. Jeg tror vi synes det er greit. Kanskje det kan bli greit for deg også, Kristin Halvorsen? Du har\'n, nemlig.