Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Du kaller deg helseminister?

Narkomane er faktisk borgere i samfunnet de også. De er ikke bare «problemer».

Oslo 20040525: Bilder av brukte sprøyter som ligger på en statue i parken ved Grev Wedels Plass. Narkomani. 
Sprøytenarkomane
FOTO: LARS EIVIND BONES
Oslo 20040525: Bilder av brukte sprøyter som ligger på en statue i parken ved Grev Wedels Plass. Narkomani. Sprøytenarkomane FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære helseminister Bent Høie,Nå har du sagt at det ikke skal være lov å røyke heroin på sprøyterommene. Begrunnelsen er at du mener det vil gi signaler om at dette er et fristed hvor man kan ta narkotika lovlig.

Men kjære, kjære Bent Høie: Det er jo allerede et fristed hvor man kan ta narkotika. Det er jo det som er hele poenget med sprøyterommet. Jeg vet du er politiker, men du kan fortsatt kalle en spade en spade.

Det finnes mennesker som deg og meg, men som faktisk ikke har noe annet alternativ enn å få i seg heroin for å unngå å bli ubeskrivelig syke. Det burde derfor være din jobb som helseminister, Bent Høie, å sørge for at de har et sted de kan ta det livsfarlige stoffet i så trygge omgivelser som mulig. Og kanskje til og med føle seg ivaretatt av medmenneskene sine, til tross for at de har andre kjemikalier i kroppen enn deg.

Men nå, Høie, skaper du et ekstra problem - ved å gjøre røykerne av stoffet enda mer kriminelle enn de som injiserer. Dermed skyver du dem ut i kulden. Du formelig skaper et ekstra stigma rundt rusavhengige mennesker som ikke vil ta den ekstra helserisikoen det faktisk er å injisere rusmidler inn i blodårene sine, og så unnskylder du deg med loven. Hvor ble det av hensynet til helsen?

Du forverrer problemet og deler gruppen i to, og vil bare hjelpe den «kriminelle» som injiserer, mens den «kriminelle» som røyker må klare seg selv fordi de har valgt et mindre skadelig alternativ for å få i seg stoffet.

Jeg tror nok ikke innerst inne at du vil at folk skal lide unødig, eller risikere at noen mister livet sitt, kanskje til og med noen du er glad i, på grunn av «signaleffekten» og «lovgivningen»? Så hva er det egentlige problemet?

Dersom det er lovgivningen som er problemet, så er det deres forbannede plikt som lovgivende makt å tilpasse loven til den faktiske realiteten vi alle sammen lever i.

Slik at borgerne i samfunnet kan få det best mulig etter forholdene - for narkomane er faktisk borgere i samfunnet de også. De er mennesker. Brødre, søstre, venner, mødre og fedre. De er ikke bare «problemer».

«De siste åra har tallet på overdosedødsfall ligget på mellom 250 og 300 i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Norge har over lang tid ligget på overdosetoppen i Europa. Den utbredte sprøytebruken blir sett på som en av årsakene til dette. Røyking er mindre farlig en sprøyter, og hensikten med å åpne for røyking av heroin på sprøyterommet var å forebygge smitte, infeksjoner og overdosedødsfall.» - Sitert fra NRK.no.

Dette er grusom statistikk, som gjelder mennesker du skal hjelpe. Og du kaller deg helseminister? Hvem sin helse er det du egentlig tenker på?

Hele Norges coronakart