DEBATT

Debatt: Helsepolitikk

Du kan bli den mest lønnsomme statsråden, Sylvi

Du er folkehelseminister, Sylvi Listhaug. Hva du vil gjøre for å forebygge landets dyreste sykdommer, psykiske lidelser?

SMART: Det er smart å investere i barns psykiske helse. Svært konservative beregninger fra London School of Economics viser at for hvert pund britene investerer i å styrke barn og unges emosjonelle og sosiale kompetanse i skolen, sparer de inn fem ganger investeringskostnadene på redusert forekomst av depresjon i løpet av to år, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SMART: Det er smart å investere i barns psykiske helse. Svært konservative beregninger fra London School of Economics viser at for hvert pund britene investerer i å styrke barn og unges emosjonelle og sosiale kompetanse i skolen, sparer de inn fem ganger investeringskostnadene på redusert forekomst av depresjon i løpet av to år, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Folkehelseminister Listhaug. Du har uttalt deg friskt om øl og pølser, men sagt lite om hva du vil gjøre med landets viktigste ressurs, barn og unges psykiske helse, og hva du vil gjøre for å forebygge landets dyreste sykdommer, psykiske lidelser. Her har du seks muligheter til å rette opp dette:

1. Hva vil du gjøre med at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) knapt investerer i å forebygge psykiske lidelser? I en analyse av Helseregnskapet fra SSB 2018, viser jeg at HOD brukte null kroner og null øre på forebyggende psykisk helsearbeid året før (DN 28.07.19). Det nye estimerte regnskapet (SSB, 2019) viser tilsvarende. Halvparten går til behandling og drøyt en fjerdedel til omsorgsoppgaver – etter at folk er blitt syke.

Psykiske lidelser koster Norge 280–290 milliarder kroner hvert år (Helsedirektoratet, 2018, 2019). Det er like mye som vi må øke alderspensjonene med fram til 2050 om vil skal beholde levestandarden. Eller like mye som vi vil tjene på olje og gass i Johan Castberg de neste 30 år. Vi kan ikke behandle oss ut av dette. Vi må forebygge. Det er ditt ansvar.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer