«Du kan bli nervevrak av å ikke vite noe om framtida. Det er jo ikke noe produkt vi skal selge, men oss selv.»

Janne Formoe (28) ble rikskjendis da hun lurte Kristopher Schau til sengs i «Team Antonsen». Nå er hun aktuell med forestillingen «Neverending Story».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fordi hun har rolige dager på Nationaltheatret for tida fikk Janne teatersjef Eirik Stubøs velsignelse til å sette opp enkvinnesforestillingen «Neverending Story» på Smuget som har høstet gode kritikker. Premieren var 26. mars, men det blir flere forestillinger etter påske.

- Teksten ble ført i pennen av Bjørnar Teigen mens jeg gikk på Teaterhøgskolen, og så har vi bearbeidet den til en times monolog.

Forestillingen handler om ei jente med et ekstremt behov for å bli sett. Tina Turner er hennes store forbilde. Hun er det lille mennesket vi alle føler oss som av og til, forteller hun.

Angrer ikke Schau-stunt

Janne har ikke angret på stuntet i «Team Antonsen», hvor hun lurer en intetanende Kristopher Schau til sengs, selv om oppstyret ble mye større enn hun hadde ventet.

- Jeg trodde det skulle være en sketsj på tv og ferdig med det. Det var noen dager jeg var helt nervevrak, det ble jo helt absurd etter hvert. For meg var det en skuespillerjobb og det var kjempegøy! sier Janne.

- Hadde jeg vært på en ordentlig date, ville jeg aldri vært så frekk og freidig, men her hadde jeg hele tida en entusiastisk Harald Eia i øret som kommanderte meg til å «kjøre på!» Jeg hadde veldig dårlig samvittighet etterpå, men menn lurer jo kvinner hele tida!

- Jeg fikk mange telefoner og tekstmeldinger etter innslaget, men nå har det meste roet seg.

Plastbøtte på hodet

Skuespillerkarrieren begynte da hun var tre år. Hun underholdt familien - med ei plastbøtte på hodet.

- Jeg stilte meg opp foran tv-en med bøtta på hodet, og ble lei meg når familien gjerne ville se litt fjernsyn også. Da jeg var seks så jeg «Dyrene i Hakkebakkeskogen» og gråt og gråt fordi jeg så gjerne ville være mus. Da jeg ble ni, fikk jeg endelig begynne med barneteater. Jeg har i grunnen alltid visst at jeg elsker å opptre og ville bli skuespiller, forteller hun.

Janne Formoe gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2000, sammen med blant andre Heidi Gjermundsen, Anders Baasmo Christiansen og Thorbjørn Harr. Siden har hun vært ett år ved Teater Ibsen, ett år ved Trøndelag Teater, og er nå tilknyttet Nationaltheatret. Hun har også vært på Riksteater-turné med Henrik Ibsens «Bygmester Solness», og spilt i tv-serien «Svarte penger, hvite løgner» og filmen «Buddy». Dessuten har hun spilt i tre filmer om Kaptein Sabeltann.

- Lite glamour

- Det har vært en ganske stor spredning i rollene mine, fra Hilde Wangel til nirøykende østkantfrisør, men det er jo nettopp det som er så spennende med dette yrket. Man får lov til å være noe man selv ikke er, og ta med en bit av rollen inn i sitt eget liv, sier hun.

- Å være skuespiller er en livsstil, det koster mer enn mange tror. Det er lite glamour og champagne, men mye hardt arbeid og dårlig selvtillit. Og noen ting er pinligere å gjøre enn andre, for eksempel å gjøre private ting på scenen, sier Janne.

Øverst på hennes liste over store teateropplevelser troner Det Norske Teatrets oppsetning av Lars Noréns «Personkrins 3:1» i 1999.

- Det var helt fantastisk. Det er en gave å se godt teater.

I mai skal hun overta Liv Bernhoft Osas rolle i «Jeppe på Bjerget» på Nationaltheatret.

Spesialskrevet rolle

- Det er en liten rolle. Jeg skal inn og hilse på Jeppe (Bjarte Hjelmeland) og det er det. Parykken har jeg allerede prøvd, sier Janne, som trives godt på Nationaltheatret.

- Jeg hadde en skrekkblandet frydfølelse første gang jeg gikk inn døra. Men jeg kom dit med hele «Bygmester Solness»-gjengen, så overgangen var ganske myk, sier hun.

Janne Formoe nærmest vokste opp i Dyreparken i Kristiansand.

- Likevel var min store sorg i barndommen at jeg ikke fikk et eget kjæledyr, pappa kunne ikke skjønne hva jeg skulle med egne dyr når jeg hadde dyreparken. Jeg fikk en undulat, men den endte snart opp i dyreparken, den også.

Da Janne var 14 år, spesialskrev faren Terje Formoe rollen som Sunniva til henne i forestillingen om Kaptein Sabeltann.

- Siden har Sabeltann-forestillingene vært et fast sommerelement for meg, i år blir første sommeren på lenge jeg ikke skal være med, forteller Janne.

- Tidligere var jeg veldig opptatt av ikke hele tida å bli knyttet opp mot Sabeltann, jeg ville stå på egne bein. Men man blir vel litt rundere i kantene etter hvert, og nå er jeg kjempestolt av Sabeltann, sier Janne.

Hun har fått merke litt til janteloven: - Spesielt i små byer har janteloven fortsatt makt.

Hvordan framtida blir, vet hun ingenting om, annet enn at hun satser på skuespillerkarrieren.

- Du kan blir nervevrak av å ikke vite noe om framtida og av å skulle banke på dører. Det er jo ikke noe produkt vi skal selge, men oss selv. Det har heldigvis gått bra hittil, men det går opp og ned i dette yrket - det er jeg klar over.

ELSKER Å OPPTRE: Janne Formoe har realisert drømmen om å bli skuespiller. - Jeg tror de fleste skuespillere har et veldig behov for å bli elsket og sett, sier hun. Her er hun fotografert på Smuget i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer