Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Du kan bli TV-stjerne

Tanya Bech jakter på nye TV-talenter. Hun skal bygge opp et videoarkiv med hundrevis av personer som vil og har talent for å bli programledere. - Men jeg er kravstor, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så det er altså ikke nok med en bakgrunn som tidligere missedronning eller skiløper:

- Utseende betyr svært lite. I Norge er det altfor mange pene programledere. Seerne blir blendet av det de ser og glemmer å lytte til innholdet. Programlederne utgjør profilen til en TV-kanal, og hvis den bare har pene og sminkede programledere vil kanalen selv framstå slik: Uten rynker, skarpe tenner og aggresjon, sier talentspeideren.

Men du bør se såpass ut, mener Tanya, at:

- Man skal kunne se deg på TV og spise samtidig.

Alle slags program

Tanya Bech er ansatt i produksjonsselskapet Nordisk Film - som tar mål av seg å bli størst i Norge, både på leveranse av TV-programmer og programledere. De kan tenke seg å «selge» programledertalenter til andre produksjonsselskaper, på samme måte som de selger programmer til TV-kanalene.

- Vi leter etter personer til alle slags programmer. Seinere vil vi bygge opp et arkiv med skuespillere også - til dramaproduksjoner.

- Hva er galt med programlederne vi har i dag?

- Det er ofte slik at programlederen ikke passer til programmet, gjerne fordi programlederen er det siste man tenker på. Man tar et utenlandsk konsept, oversetter det til norsk, og finner en programleder som ikke har noe forhold til innholdet i programmet.

Prøvefilming

- Hvordan synes du det bør gjøres?

- Programlederen bør få være med på å skape konseptet. Eller man kan finne programlederen først, og så bygge programmet rundt vedkommende. Jeg har inntrykk av at TV-bransjen begynner å innse dette, at en dårlig programleder er et stort tap for hele TV-kanalen, sier Tanya Bech.

Denne uka skal hun ha 25 mulige TV-fjes på prøvefilming til et nytt snakkeprogram for en av de kommersielle kanalene.

Her er kravene: Du må være mellom 27 og 45 år, ha journalistisk erfaring, bred allmenkunnskap, evne til å fortelle og formidle, høy integritet, godt språk, humor og sjarm.

- Å være programleder er en utrolig krevende jobb. Du stiller din egen personlighet ut til vurdering på TV-skjermen, og den skal helst være slik at seerne beundrer deg - ja, blir litt forelsket når de ser på deg.

«Stoltenberg er bra»

- Nevn noen som har disse kvalifikasjonene?

- Jens Stoltenberg kunne nok ha gjort det bra. Kristin Clemet også. Arne Hjeltnes er en person mange kan tenke seg å bruke. Ja, og en mann som Tom Remlov, kanskje? Men aller helst skulle jeg ønske at kanalene hadde mot til å satse på ukjente fjes.

Hele Norges coronakart