Du kan få et døllere kinotilbud

Store filmstjerner viktigere enn noen gang.

|||CANNES (Dagbladet.no): Cannes-festivalen handler ikke bare om pompøs kunstfilm og spektakulære kjoler — her legges det også føringer for hva du får se på kino de nærmeste årene. Norske innkjøpere med penger i lomma er nå i full gang med å bedømme drøyt 1500 filmer på markedet i Cannes, og noen av dem får forhåpentlig du også se på det store lerretet.

Filmmarkedet er imidlertid i en hengemyr på grunn av trangere økonomiske tider. Det kan gi norske kinogjengere et smalere tilbud den nærmeste tida.

- Bare i fjor var det mulig å ta sjansen på risikable prosjekter, men slik er det overhodet ikke nå. At det er et etablert navn som regisserer eller spiller i filmen er viktigere enn noen gang, sier Torkel Selmer, som kjøper inn film for Sandrew Metronome, til Dagbladet.

- Et bunnår
Hete salgsobjekter på årets marked er blant annet Roman Polanskis «The Ghost», «Season of the Witch» med Nicolas Cage og «The Spy Next Door» med Jackie Chan.

Også norske titler som «Appelsinpiken» og «Nord» er til salgs for utenlandske kjøpere.

- I løpet av mine ti år som innkjøper er vel dette et av de definitive bunnårene, sier Jim Frazee fra Scanbox.

Han mener det bare er tre-fire store titler som er virkelig interessante for distributøren, som opererer over hele Skandinavia.

Lite eksakt vitenskap
Filmene som er til salgs på markedet er i varierende grad ferdige — på noen prosjekter er ikke engang manus ferdigskrevet.

Disse er imidlertid enda vanskeligere å selge. Kjøperne må føle seg helt sikre på at et prosjekt blir noe av før de legger penger på bordet.

- Kjøperne er veldig forsiktige med prosjekter som ikke er i produksjon. Det er veldig mye nervøsitet i forhold til finansiering, sier Selmer fra Sandrew Metronome.

Han viser imidlertid til at innkjøp av film er en svært lite eksakt vitenskap. For fire år siden ble filmen «The Wrestler» totalt latterliggjort av innkjøperne, da Nicolas Cage — og med ham de fleste investorene — trakk seg fra prosjektet.

I fjor kom filmen endelig ut med Mickey Rourke i hovedrollen, og ble en av årets største sensasjoner med to Oscar-nominasjoner.

INNKJØPER: Torkel Selmer kjøper inn film for distributør Sandrew Metronome.  FOTO: JOAKIM THORKILDSEN
INNKJØPER: Torkel Selmer kjøper inn film for distributør Sandrew Metronome. FOTO: JOAKIM THORKILDSEN Vis mer