MÅ DET VÆRE SLIK? Alle julegaver trenger ikke å pakkes inn og legges under treet. Noen kan du få på epost.
Foto: Mette Møller / Dagbladet
MÅ DET VÆRE SLIK? Alle julegaver trenger ikke å pakkes inn og legges under treet. Noen kan du få på epost. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Du kan gi det bort, selv om det ikke kan pakkes inn

Ebok i julegave?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det høytid i bokhandelen. Førjulsalget av bøker ligger skyhøyt over boksalget ellers i året, og er en av hovedårsakene til at norske boklanseringer klumper seg sammen på høsten.

Bøker er de perfekte julegavene: De er lette å pakke (pent) inn, du finner noe som passer for de fleste, og de er superenkle å bytte.

Det samme kunne vi sagt om CDer for et par år siden. Nå er det fysiske musikksalget i ferd med å utraderes av streaming og nedlastning. Det er liten vits i å gi CDer til folk som har månedsabonnement på Wimp eller Spotify.

Er bokbransjens skrekk at eboklesingen skal ødelegge for julesalget? Det føles unektelig mindre juleromantisk å gi bort en ebokfil enn en vakkert innbundet bok. Men at en ebok ikke kan pakkes inn, betyr ikke at den ikke kan gis bort.

Internasjonale nettbokhandler som Amazon og Kobo har gavekjøpknapper på ebøkene sine. Alt du gjør, er å føre opp mottakerens epostadresse, skrive en personlig melding og velge leveringsdato. Dersom mottakeren har boka fra før, kan han bytte den i en annen.

<strong>ENKELT:</strong> Å gi bort ebøker i gave kan være så enkelt som et tastetrykk. Hvis bokhandelen legger til rette for det. Faksimile: Kobobooks.com
ENKELT: Å gi bort ebøker i gave kan være så enkelt som et tastetrykk. Hvis bokhandelen legger til rette for det. Faksimile: Kobobooks.com Vis mer

Vi gir bort kort med bilder av veldedighets-geiter for titusenvis av kroner hvert år. Det er ikke vanskeligere å gi bort et kort med beskjed om at det ligger en bok i mailboksen.

Norske bokhandler ser ut til å være av en annen oppfatning. Etter litt prøving og feiling har jeg funnet ut at det går an å gi bort Bokskya-ebøker også. Men prosessen er alt annet enn intuitiv, og dersom oppskriften på gavekjøp finnes, har butikkene gjemt den godt. Bytting er uaktuelt.

Det ser rett og slett ikke ut til at det er meningen vi skal gi hverandre ebøker. En merkelig strategi fra bokhandlerne, tatt i betraktning alle gaveforslagene de ellers kaster etter oss før jul.

Du kan selvfølgelig pakke inn et lesebrett. Kindle har vært blant de mest populære julegavene i USA de siste årene, og ligger nok under mange juletrær i år også. Men jeg tipper at mange av dem som fikk brettet i fjor, ønsker seg noe å lese på det i år. I alle fall ville de gjort det, dersom bøkene de ønsket seg hadde norske priser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer